Výstava potrvá až do ledna

Milovníci fotografií a focení obecně tak v sobotu zažívali žně. Nejen, že mohli diskutovat přímo s profesionálním fotografy, ale otevřená byla také výstava složená z letošních soutěžních fotografií v Galerii Na Hradě, kde ji můžete zhlédnout až do 12. ledna a v Informačním centru na Gočárově třídě.

Ceny rozdány
Cenu Volného sdružení východočeských fotografů nakonec získalo celkem osm fotografů, cenu FOMA tři a cenu FOMEI také tři fotografové.
Cenu časopisu FotoVideo si odnesla pouze jedna fotografka, a to Eva Stanovská z Dřenic se svým souborem Etudy v velkého města. Čestné uznání si potom od poroty odneslo hned sedm lidí z celých východních Čech.

„Lezli jsme po sloupech, přes plot"

Předseda poroty Dušan Veselý sám novinář, fotožurnalista a kurátor mnoha fotografických výstav začal setkání tím, jaký by měl profesionální fotograf vůbec být. Kromě řemeslné zdatnosti a talentu musí podle něj oplývat i fyzickou připraveností. „Může se vám to zdát nepochopitelné, ale fotograf, který dělá například pro média musí být nesmírně fyzicky zdatný. Představte si, že třeba musíte stát půl dne pod skokanským můstkem po pás ve sněhu a pořád v plné pozornosti."

Všechny také bavil veselými historkami z dob, kdy pracoval pro Českou tiskovou kancelář. „Dělali jsme třeba kradmé pohledy do mladoboleslavské škodovky, takže jsme lezli po telegrafních sloupech nebo přes plot, abychom dostali do hledáčku nový model auta," vyprávěl zaníceně. „Pamatuji si, když se naši hokejisté vraceli z Nagana. Jeden kolega fotograf dostal za úkol to nafotit. Takže přišel na to Staroměstské náměstí a našel si skvělé místo pod pódiem, kde ho v krátké chvíli obklopil dav takových padesáti tisíc lidí. A tak tam tak stá a hokejisté nikde. Zpozdili se nakonec o tři hodiny, jednak proto, že letadlo mělo zpoždění a jednak taky proto, že se stavili u prezidenta Havla. No a teď si představte, že jako fotograf odtamtud nemůžete odejít," vykládal s úsměvem.

Michaela Zumrová