Například zdi historického schodiště Bono Publico jsou podle Vlastimila Ondráčka z Technických služeb Hradec Králové sprejery ničeny velice často. „Opravujeme to tam a přetíráme každý rok nejméně jednou. Podobné je to také na Gočárově schodišti a v podchodech. To jsou nejrizikovější místa,“ řekl nám. Dodal, že na odstraňování čmáranic na zdech určení pracovníci podniku vyjíždějí k takovým případům nejméně jednou týdně.

Rozzlobeni jsou také železničáři, kterým sprejeři barvou často postříkají celou soupravu. „Je to častý jev. Jenom v Hradci čistíme v průměru dva osobní vozy za týden. Mnohdy jde o celé bočnice, takže rozsah znečistění je značný,“ postěžoval si na vandaly se spreji v rukou vedoucí hradecké provozní jednotky českotřebovského depa Jiří Mansfeld. Upřesnil, že nejčastěji přicházejí vlaky k újmě v železničních stanicích, kde soupravy stojí přes noc. „Ve střeženém depu se to stává ojediněle,“ tvrdí.

Dopálení na sprejery jsou také energetici. Sprejeři jim ničí nejen trafostanice, ale i další majetek. Například fasádu známé hradecké vodní elektrárny Hučák poškodili opakovaně. „Výše škody se tam pohybuje řádově v desítkách tisíc korun. V případě dopadení pachatele budeme požadovat náhradu škody,“ uvedla mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková.
Nešetří ani hřbitovy

Hradecká městská policie spoléhá v boji proti autorům čmáranic na fasádách domů na kamerový systém a všímavé lidi. „Zrovna minulý týden jsme na základě upozornění občanů dopadli chlapce ve věku 14 a 16 let, kteří měli postříkat zeď židovského hřbitova na Pouchově. Vzhledem k podezření ze spáchání trestného činu jsme případ předali Policii ČR,“ sdělila nám Eva Čížková z městské policie.

Podle Martiny Bartákové z hradecké policie jsou podobné případy posuzovány jako trestný čin, konkrétně poškozování cizí věci. Pachateli hrozí nejčastěji až jednoroční vězení nebo peněžitý trest. Pokud je ale způsobená škoda hodně vysoká, může pobyt za mřížemi trvat třeba i osm let…