Ve středu Hedvika Trutnovská v královéhradeckém domově důchodců oslavila své 103. narozeniny. Kdekdo by jí ale mohl hádat o dvacet, třicet let méně.

Vitální praprababička se narodila 11. února 1912 v Náchodě, kde žila a po škole pracovala v prádelně. Po přestěhovaní do Poříčí na Trutnovsku se živila v elektrárně. „Byla to těžká práce, ale za dobré peníze," vzpomíná Hedvika Trutnovská.

Ráda čte i sleduje televizi

Vychovala jednu dceru, dvě vnoučata a těší se ze tří pravnoučat a dokonce tří prapravnoučat. S jedním potomkem je dělí rovných sto let. I ve svém věku ráda čte, luští křížovky a dívá se na televizi. Nejraději má seriály.

Recept na dlouhověkost ale nemá. „Stačí žít normálně a hodně běhat.  Celý život jsem chodila do Sokola a žila skromně," prozrazuje Hedvika Trutnovská.

Že jí energie nechybí potvrdil i její pravnuk Jan Hladík:„Ještě před pár lety chodila k nám domů pěšky. "

V Domově U Biřičky bydlí Hedvika Trutnovská na jednolůžkovém pokoji od 16. května 2007. „Ráda se stará o kočky, které ji pravidelně navštěvují na balkoně pokoje. Je to naše nejstarší klientka," prozrazuje s úsměvem sociální pracovnice Anna Pivoňková.

Ve středu se u oslavenkyně dveře nezavřely. Navštívil jí primátor města Zdeněk Fink a od místních pracovníků dostala dort. Samozřejmě ani rodina na ní s dary nezapomněla.

Stoletých máme v Hradci více

V téměř stotisícovém Hradci Králové momentálně žije přesně patnáct stoletých lidí. „Pět z nich jsou muži, deset ženy," říká Ľudmila Ducháčová, vedoucí správního odboru královéhradeckého magistrátu.