Například Milan Zeman. Ten u vládního rozhodnutí sedí na dvou židlích. Jen dva z jeho tří podniků totiž disponují zahrádkou. „Na to, kdy vláda oznámí plán otevírání hospod, jsem spolu s kolegy čekal jak na smilování. Ale dokud to nebude na sto procent, tak tomu ještě věřit nebudu. A to s ohledem na to, jak se stále měnily otevírací doby pro seniory,“ nechal se po tiskové konferenci vlády slyšet Milan Zeman, který kromě oblíbené osvěžovny Psí bouda na Pražském Předměstí provozuje i legendární pivnici Gobi či Havaj na Správčickém rybníku.

Nová lávka by mohla obyvatelům a návštěvníkům města sloužit na přelomu let 2019 a 2020. Nenašel se však zatím nikdo, kdo by ji postavil. Foto: MMHK
Lávka u Aldisu má naději na realizaci. K zemi ale musí terasa

„Co se týče Gobi, tak tam nemáme zahrádku a té se ta první vlna netýká. Ale Psí boudu i Havaj uzpůsobíme tak, aby byly na znovuotevření připraveny,“ říká Milan Zeman a dodává, že štamgasti by v žádném ze tří podniků neměli přijít ani o své oblíbený personál.

Věří, že hospodám pomůže stát

„I když je doba těžká a přišli jsme o desetitisícové zisky, tak jsme žádného zaměstnance neposlali na dlažbu. Se všemi jsem spokojen, a i když to není lehké, tak by byla hloupost a nelidskost je v této době propustit,“ dodává podnikatel, který nyní spoléhá, že mu s udržením podniků i personálu pomůže i stát.

„Co se ale týče pomoci, tak je to velká byrokracie. Když jsme žádali o bezplatnou půjčku v programu Covid, tak jsme nebyli sto se v něm za tři hodiny proklikat. A když jsme to nakonec dokázali, tak nám přišla odpověď, že jsme formulář vyplnili špatně a nic nedostaneme. Tak teď spoléhám na program kurzarbeit. V něm jsme taky požádali a teď čekáme, jak to celé dopadne.“

Ilustrační foto
Počty nakažených v kraji stoupají jen nepatrně

Podle Zemana však bude při otevření hospod záležet i na hostech: „Nemyslím si, že v prvních dnech bude takový nápor. Mnoho lidí se bude bát přijít, ale třeba se mýlím.“

Pití na dohodu

Ještě, než se však hospody otevřou, koluje mezi hradeckými ulicemi fáma, že někteří hospodští své štamgasty „najímají“ na pití. A to formou Dohody o provední práce, kdy s nimi podepíší krátkodobou smlouvu a ta jim umožní dlít v oblíbeném podniku bez toho, aby je „vyhmátla“ policie.

„Ano, o tom jsem slyšel. A je vidět, že český člověk je velmi vynalézavý, ale dle mého soudu to nemůže fungovat. Tedy alespoň ne ve městě, kdy pár štamgastů hospodu nespasí. Dovedu si to však představit někde na vesnici, ale sám jsem se s tím ještě nesetkal. Ale věřím tomu, neboť Češi jsou opravdu národ vynalézavý,“ dodává s úsměvem Milan Zeman.

Ještě před startem letošní závodní sezony se Jakub Otruba připravovals celým hradeckým týmem Elkov Kasper ve španělském Calpe.
Túry, posilování a „horák“. Otruba technologie nevyužívá