To jsou nejčastější prohřešky ve stáncích s rychlým občerstvením, za které už padly od krajské hygienické stanice bezmála třicetitisícové sankce.

„Od května už hygienici provedli celkem čtyřiadevadesát kontrol v pevných a sezonních stáncích. Z toho devět v okrese Hradec Králové, dvacet na Jičínsku, devětadvacet na Náchodsku, deset na Rychnovsku a šestadvacet v okrese Trutnov,“ upřesnila mluvčí krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.

Dalších šestnáct šetření se uskutečnilo v mobilních prodejnách, které se vyskytují například na festivalech. V osmnácti případech se kontroloři nestačili divit. Problémem byla především zašlá špína přímo ve stáncích nebo nevhodný oděv prodejce.

„Stánkaři se snažili také prodlužovat dobu použitelnosti potravin jejich zmrazením nebo používali prošlé ingredience. I za to jim byly uděleny sankce,“ dodala Veronika Krejčí.