Že je toho za století možné poznat spoustu, se přesvědčila jako jedna z mála, Růžena Karpíšková z Hradce Králové. Energická, usměvavá a upovídaná dáma ve středu oslavila své sté narozeniny. Kdekdo by jí však mohl hádat o třicet let méně.

„Tolik gratulantů jsem nečekala, velmi mě to potěšilo. Mám tady rodinu, která za mnou přijela z celé republiky,“ řekla dojatá oslavenkyně. Blahopřát jí k uctihodnému životnímu jubileu přišel do hradeckého domova důchodců kromě příbuzných a ošetřovatelek také primátor města Otakar Divíšek. S ním už se energická stařenka domluvila, že se o vánočních svátcích setkají.

V domově pro seniory se Růženě Karpíškové líbí a pochvaluje si jej. „Mám to tu ráda od začátku. Chodím třikrát týdně na terapie, kde se sestřičkami tvoříme různé věci. Těm mladým už ale nestačím. Dříve jsem se hodně věnovala ručním pracím. Vyšívala jsem ubrusy, pletla a háčkovala,“ zavzpomínala čiperná stoletá paní, která vtipkovala, že v obležení darů a pestrobarevných kytic vypadá jako v rakvi.

Kromě ručních prací Růžena Karpíšková také velmi ráda čte, pozoruje dění kolem sebe a pořád ještě chodí ven na procházky. Recept na dlouhověkost gratulantům však žádný nedala. Nejvíce jí prý pomohlo, že celý život pracovala a byla na nohou. „Než jsem šla do důchodu, tak jsem čtrnáct let žehlila košile. A předtím jsme měli, do mých padesáti let, kadeřnictví. Ale to nám za režimu zavřeli a vzali,“ vysvětlila stoletá dáma.

V evidenci hradeckého magistrátu je sedm lidí, kterým je sto a více let. Čtyři z nich slaví významné životní jubileum právě letos.

LENKA KAŠPAROVÁ

Stoletá dáma Růžena Karpíšková.