Po podzimních komunálních volbách čekají obyvatele měst na Hradecku nové tváře na postech starostů. Kandidovat z pozice lídra nebude dlouholetý starosta Třebechovic pod Orebem Jiří Němec. „Budu končit. Už je po sedmnácti letech na čase. Přenechám štafetu někomu mladšímu. Jak se říká, bude dobré, když přijde svěží vítr. Je to definitivní rozhodnutí,“ uvedl s tím, že mu je pětašedesát let a bude si užívat důchodu. „Na kandidátce však s největší pravděpodobností budu,“ dodal. Němec nechtěl jmenovat žádného svého favorita, který by jej mohl v úřadu nahradit. „Tohle je na voličích, nechci předjímat,“ uzavřel.

Pochybnosti o svém pokračování v čele města má i starosta Nového Bydžova Pavel Louda. Ten není rozhodnut, zda chce post obhajovat. „V minulosti jsem si nedovedl představit, kam situace dospěje. To, co se stalo za poslední čtyři roky i dřív, to, co se chystá. Nemám z toho dobrý pocit,“ poznamenal. Vadí mu hned několik věcí. „Jsem tu za samosprávu, ale mám omezené pravomoci. Musíme tupě naslouchat diktátu úředníků, všude je samá byrokracie. Investice takřka nelze realizovat, dotace z Evropské unie se vypisují na nepotřebné věci. Za každý úspěch je člověk potrestán,“ shrnul s tím, že radši dál nebude pokračovat. „Asi bych se neudržel a musel být sprostý. Jestli do kampaně půjdu, ještě nevím. Rozhodující bude čas před volbami. Jestli přijde hodně pomluv, budu se bránit a budu o kandidatuře uvažovat,“ dodal.

Jasno zatím nemá ani starosta Nechanic Jiří Pechar. „S kolegy se budeme teprve radit. Co se týká mě osobně, rozhodnutý nejsem,“ řekl.

Naopak Luboš Tuzar, starosta Smiřic, chce křeslo obhájit. „Budu kandidovat. Co rozhodne volby ve Smiřicích, nechci odhadovat. Může to být řada věcí,“ nechal se slyšet.

Starostou chce být i Miroslav Uchytil, který vede radnici v Chlumci nad Cidlinou. „Uvažoval jsem o tom intenzivně do konce roku, nakonec jsem se rozhodl, že to ještě jednou zkusím. Je to ale na voličích,“ uvedl s tím, že by rád některé věci ve městě dotáhl - například protipovodňová opatření.

Letecký snímek z povodní na Královéhradecku.
Chlumec vybuduje hráze proti povodním za 150 milionů

„Budu končit. Už je po sedmnácti letech na čase.“ (Jiří Němec, starosta Třebechovic p. O.)

„Zatím rozhodnutý nejsem.“ (Jiří Pechar, starosta Nechanic)

„Jestli do kampaně půjdu, ještě nevím.“ (Pavel Louda, starosta Nového Bydžova)

„Budu kandidovat.“ (Luboš Tuzar, starosta Smiřic)

„Nakonec jsem se rozhodl, že to ještě jednou zkusím.“ (Miroslav Uchytil, starosta Chlumce n. C.)