Ale také kvůli výšce přesahující okolní domy.

Tak trochu netradiční penzion, který má vyrůst na místě bývalé restaurace U Zezuláků, je v centru pozornosti obyvatelů Malšovic i dnes. „Stavba dlouho stála, ale v poslední době se zase rozjela," pozoruje jeden z nich.

Původní termín: jaro 2013

Ano, na konci ulice Na Hrázce je zase rušno. „Stavíme, děláme, co můžeme," vykládá majitel Václav Zezulák.

Jejich úsilí má nechat vyrůst penzion, v němž by měl vlastník rád nízkometrážní byty, které by pronajímal vlastně jako hotelové pokoje. Jen na delší dobu, než bývá zvykem.

Plán tedy má jasný, úplně konkrétní však ještě není termín, kdy bude projekt zcela dokončen. „Počítám, že tak do konce příštího roku bychom mohli být hotovi," věří Václav Zezulák.

Majitele a jeho spolupracovníky tak čeká ještě téměř rok a půl dlouhé „zednické" martyrium.

Před časem měl přitom trochu jiné plány penzion měl být připraven na nájezd klientů mnohem dříve. „Rádi bychom otevřeli na jaře roku 2013," říkal Václav Zezulák přibližně před deseti měsíci.

Jenže teď jej čekají ještě velmi zásadní práce: nyní se dělá střecha, poté přijdou na řadu okna a zateplení. „V zimě bychom se měli vrhnout na interiéry," plánuje známý podnikatel pocházející ze Zábědova u Hořic.

Rozpočet je dvacet milionů

Samotné práce nejsou jedinou peripetií. Na začátku realizace byl Václav Zezulák kritizován, že budova, jež přijde na 20 milionů korun, hyzdí okolí. Její výška a plochá střecha prý nezapadá do okolní zástavby, v níž dominují rodinné domky.

„Výsledek bude hezký, i když to teď vypadá jako panelák," brání se podnikatel. „Ve stavebním povolení je udána výška hlavního hřebene maximálně 10,7 metru. Dodržení budeme přísně hlídat," řekl Michal Jandík, vedoucí stavebního odboru magistrátu.