Třináct a půl tisíce lidí. Právě tolik jich spadá pod nové policejní obvodní oddělení ve Smiřicích.

V loňském roce bylo na území Smiřicka oznámeno 180 trestných činů.  „Z toho 55 procent majetková trestná činnost, která trápí občany nejvíce," upřesňuje ředitel krajské policie Martin Červíček.

„Nemyslíme si, že tu je kriminalita tak výrazná, ale chceme, aby nebyla vyšší a aby byla situace třeba i lepší," doplňuje starosta města Luboš Tuzar, jehož dalším záměrem je do města nakoupit 19 kamer. O prevenci mu jde totiž především.

Rekonstrukce služebny, kde ještě donedávna sídlila galanterie,  začala na podzim minulého roku a stála zhruba dva a půl milionu korun. Drtinou část platila sama obec.

„Policie tu bude fungovat pro 33 okolních obcí. Požádaly jsme všechny o symbolický příspěvek 20 tisíc. Nakonec přispěly jen dvě – Habřina a Lochenice. Ale vážíme si toho," říká Luboš Tuzar.

Jedenáct policistů

Na oddělení pracuje jedenáct policistů. Podle Martina Červíčka by jich v dohledné době mohlo být dvanáct, cílem pak je počet patnácti policistů.

„Kluci se tu opravdu nudit nebudou," naznačuje Petr Telecký, vedoucí oddělení.

„Každý den tu mají policisté dozorčí službu, pak jsem tu já nebo můj zástupce a také pomocník, který má  na starosti výjezdy k případům. Ostatní jsou veleni podle potřeb," vypočítává Telecký.

Oddělení dlouhých čtrnáct let fungovalo v nedalekých Holohlavech, kam zamířilo z Předměřic. Předtím bylo ve Smiřicích. „Občané nesli nelibě, když se oddělení odsunulo. Jsme rádi, že se nám ho podařilo navrátit zpět," uzavírá starosta.