Zaměstnavatelé si jsou naopak dobře vědomi, že dvanáct proplacených dní v roce je vlastně totéž, jako by lidem dali půlku měsíčního platu bez odvedené práce.

Čtenáři hlasovali

Jaký je názor čtenářů Deníku na „práce prosté“ státní svátky? K této problematice se mohli vyjádřit minulý týden v internetové anketě.
Čtyři procenta hlasujících se staví na stranu státu, který podle nich za svátky nic nevydělá.

Skoro polovině hlasujících – 48 procentům, se zdá nespravedlivé, že osoby samostatně výdělečně činné přijdou o svátcích zkrátka oproti lidem v zaměstnaneckém poměru. Že je volna málo a měly by přibýt ještě alespoň tři placené dny, si myslí osm procent respondentů. A že si zaměstnanec – obecně – zaslouží placené volno z práce, si myslelo 40 procent dobrovolných účastníků ankety Deníku.

Ke třinácti svátkům málem přibyl další – Velký pátek. Poslanecká sněmovna ovšem víc než rok starý senátní návrh dosud neprojednala.
Přesto se mezi lidmi o uzákonění tohoto církevně významného dne často hovoří.

Příznivci jeho „státního svěcení“ odkazují na sousední Slovensko, kde v pátek před Velikonocemi lidé nechodí do práce.
Agentura SANEP provedla těsně před jarnímí svátky bleskové zjišťování.

Bude další volno?

„Exkluzivní internetový průzkum byl ve dnech 3. až 5. dubna proveden na reprezentativním vzorku 3864 dotázaných ve věkové kategorii 18 až 69 let,“ uvádí Oldřich Zajíc ze společnosti SANEP.

„Podle názoru 60,5 % dotázaných by měl být uzákoněn Velký pátek (pátek před Velikonocemi), který patří mezi největší křesťanské svátky a připomíná ukřižování Ježíše Krista, jako státní svátek,“ vyplývá z průzkumu.

Podle názoru 51,9 procenta dotázaných by o tom, zda má či nemá být Velký pátek státním svátkem, měli rozhodnout občané ČR v celonárodním referendu.

JAK JSTE HLASOVALI, se podívejte zde.

„Těsná nadpoloviční většina dotázaných (50,6 procenta) nicméně nevnímá diskusi o Velkém pátku jakožto případném státním svátku jako aktuální a důležitou, což poukazuje na většinově poměrně chladné vnímání této vrcholné křesťanské události,“ informoval Oldřich Zajíc.

Měl by být Velký pátek státním svátkem? Bleskový průzkum SANEP



Jiné starosti


Výsledky průzkumu společnosti SANEP rovněž poukazují na skutečnost, že i přesto, že jasná nadpoloviční většina dotázaných by si přála mít již v příštím roce v pořadí již čtrnáctý státní svátek a jistý jeden den volna navíc, patrně zejména v důsledku nynějších hospodářských problémů nevnímá těsná nadpoloviční většina dotázaných tuto otázku jako zásadní problém, který je nutné bezodkladně řešit.

Poslanecká sněmovna už novelu zákona o státních svátcích, v níž by mohl přibýt i Velký pátek, pravděpodobně nestihne schválit. Do voleb ji čekají jen dvě krátké schůze, na kterých hodlá projednávat priority a zákony vetované Senátem a prezidentem.

Velký pátek je státním svátkem a dnem pracovního volna například na Slovensku, v Německu, Velké Británii, Irsku, Finsku, Nizozemsku, Španělsku, Portugalsku nebo ve Švýcarsku.