Více než dva metry pod zemí našli archeologové základy dřevěného domku ze 13. století, který pravděpodobně obýval hutník nebo kovář. „Nalezli jsme železářskou strusku používanou pro odpad z výroby nebo zpracování železa. Bez bližších rozborů se můžeme zatím jen domnívat, odkud se ruda do Chlumce dostávala. Není vyloučeno, že lidé využívali místní zdroje tzv. bahenní rudy, která vzniká v říčních potočních sedimentech," potvrdil archeolog Radek Bláha z hradeckého Muzea východních Čech.

Odborníci se k nálezu dostali díky stavbě nového mostu přes řeku Cidlinu. „Na jedné straně jsou stavbaři, kteří by rádi zazdili archeology, a na druhé straně vidíme usměvavého pana vedoucího, jak odkrývá jeden objev za druhým," uvedl starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil s tím, že žádá o shovívavost také řidiče, kteří neprojedou kvůli opravě hlavní silnice do centra města a musí použít objížďku. „Prvního července začne stavba i druhého mostu, chtěli jsme co nejkratší dobu zavření silnice. Takhle lze vše stihnout do konce roku," dodal Uchytil.

Chlumec stál na významné stezce. Archeologové našli podkovy či mince

Nálezy, které archeologové nacházejí zpřesňují historii Chlumce nad Cidlinou. „Podařilo se nalézt pozůstatky původní cesty, která vedla  od Hradce přes Chlumec na Prahu. Byla vydlážděná příčnými valouny a poměrně pevná. O tom, že se po ní jezdilo a chodilo svědčí například nálezy podkov," uvedl archeolog Radek Bláha.

Dalším objevem je dřevěný dům, který stál vedle přechodu přes řeku. Podle odborníků vznikl už někdy  ve 14. století.  V 15. či 16. století byl nahrazen stavbou se zděnými základy s cihlovou podlahou, která zanikla v období baroka. Archeologové zde také nalezli střípky keramiky z misek či kachlí 
z kamen.

Osm set let historie

„Všechny nálezy ukazují 
na význam Chlumce. Už ve  13. století existoval jako sídliště, které bylo nejen zemědělské ale i výrobní. Nejstarší osídlení se váže 
na prostor historického jádra města, takže je zde kontinuita osídlení nějakých 800 let," dodal Bláha s tím, že během prací nalezli také středověkou minci zatím neidentifikovatelného stáří i původu.

Odborníci našli připomínku dávné historie hluboko pod začátkem dnešního terénu. U řeky se díky naplavené půdě zvyšoval terén, lidé uměle navyšovali podlahu, když zjistili, že jim spodní voda prosakuje do sklepa.

„V těchto starých lidských sídlech dříve nebyly sklady a odpadky prostě zahazovali a zašlapovali do země. Logicky se tak terén posouval pomalu výše. Je to stejné, jako kdybyste pod krávu ve chlívku jen podestýlali slámu a nevyváželi hnůj. Za chvilku bude u stropu," vysvětlil s úsměvem starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil.