Hloubí se zde totiž základy pro nový obchodní dům Aupark, který by měl být hotový a otevřený ještě před Vánoci v příštím roce.   (jap)

Král mezi balety v přímém přenosu v kině už v úterý

Hradec Králové - Romantický příběh o zakleté labuti zná snad každý. Petr Iljič Čajkovskij hudbu k němu napsal už v roce 1876, přesto doteď patří k nejoblíbenějším baletním představením a láme rekordy v divácké návštěvnosti po celém světě. Labutí jezero si můžete užít už dnes i vy. Ve 20.15 ho v přímém přenosu z Královského baletu v Londýně uvede kino Bio Central společně s dvaceti dalšími vybranými kiny v celé republice.

„Je to mimořádné vypětí fyzických i duševních sil," poodhalila jedna z vůdčích baletních sboristek Sabina Westcombe zákulisní přípravu. „Přechod mezi dějstvími je tak hektický a rychlý, z kostýmů dvořanů a bujaré atmosféry královského plesu se musíte doslova v mžiku přerodit v zakleté labutě na jezerní hladině, kde jsou navíc i poměrně dlouhé pasáže ve strnulé poloze s vypjatou šíjí. Nikomu bych nepřála, co přitom tělo i mysl zažívá." Královský balet má čtyři dějství a trvá 180 minut.   (re)

Dobrá zpráva pro…milovníky frankofonie

Hradec Králové - V úterý od 17 hodin začíná ve foyer v prvním patře královéhradecké městské knihovny vernisáž výstavy Od jihu Tuniska do severu Kanady. O hodinu později se pak můžete ve víceúčelovém sále v přízemí zúčastnit promítání dokumentárních filmů o životě inuitů v severní Kanadě. Od sedmi večer je pak na programu odevzdání diplomů DELF a DALF a setkání mládeže z tuniského Sfax a z Hradce Králové se spisovatelem Vincentem Remède.   (re)

V Hradci se plavala Grand Prix

Hradec Králové - První ročník Velké ceny Hradce Králové hostil v sobotu a v neděli hradecký „plavečák". Soupeřili dospělí i teenageři.   (zum)