Tradice a zvyklosti lidí se mění průběžně s dobou

Nabízí se i jiná velmi příjemná a v mnoha směrech užitečná a osvědčená alternativa. Zajít na sváteční oběd nebo večeři do některé známé restaurace, oblíbené hospůdky či pivnice, pizzerie, kavárny nebo vinárny. Tím nejenom odpadne domácí práce s přípravou jídel a nápojů, ale takové posezení přináší příjemnou změnu a odpočinek z předvánočního shonu.

Oddech pro hospodyňky

Celá řada pohostinství je v období Vánoc otevřena a na svém jídelníčku má vedle běžných tradičních českých jídel ještě navíc různé speciality plné chutí, vůně a pestrosti. Mnohé restaurace připravují lákavé vánoční menu, pestrou paletu aperitivů, lahodných alkoholických i nealkoholických nápojů, orosené čepované pivo, dezerty, dorty, zákusky či ovocné poháry. Nezapomínají ani na děti. Posezení celé rodiny ve svátečně vyzdobeném prostředí, kde často bývá i vánoční stromek, je hlavně pro hospodyňky tou nejlepší příležitostí aspoň na chvíli zapomenout na každodenní starosti o vaření, běhání kolem stolu, umývání nádobí a uklízení. Mohou tak v pohodě vychutnat neopakovatelnou atmosféru vánočních svátků.

Štědrý večer v restauraci

Hektický ruch před hypermarkety a v centrech měst ustane a v pondělí večer usedne většina rodin k štědrovečerní tabuli. Málokdo si jej dovede představit jinak než v rodinném kruhu. To, ale neznamená, že je nutné ho strávit doma. Stává se dobrým zvykem aspoň občas navštívit vybranou restauraci nebo hospůdku. Mnohé dovedou nabídnout tradiční českou večeři s polévkou, kaprem a samozřejmě bramborovým salátem. Přestože kapr zdaleka nezůstává jediným vánočním pokrmem na štědrovečerních tabulích, mnozí šéfkuchaři vnímají přinejmenším rybu jako pochoutku, která by rozhodně neměla chybět.

Příležitost pro osamělé

Vánoce o samotě jsou smutné a mohou vést i k depresi. Je spousta lidí, kteří žijí sami a chtějí být aspoň o svátcích někde ve společnosti. Pro ty, co mají svoji standardní restauraci nebo hospodu, je věc vyřešená. Zejména Štědrý večer, pokud je to jen trochu možné, je vhodné někam zajít, dát si jídlo a odhodit tak nepříjemnou samotu.

Odreagování od starostí

V dnešním uspěchaném a přetechnizovaném světě plném spěchu, se stávají často restaurace, hospůdky a kavárny místem, kde se lidé aspoň na chvíli zbaví starostí každodenního běžného života. U pěkně prostřeného svátečního stolu vzniká ovzduší důvěry, lepšího vzájemného pochopení a přátelštější atmosféra vedoucí až k všestranné shovívavosti. Proslulá je věta A. B. Savarina: Stolování přináší radost každému věku, každému stavu, v každém dni a v každém kraji.