Populární cyklotrasa mezi Hradcem Králové a Kuksem, která měří bezmála 30 kilometrů a řadí se mezi nejdelší stezky svého druhu v Česku, ročně láká tisíce sportovních a turistických nadšenců.

Přestože ji v minulosti, kromě pravidelné údržby, žádná větší oprava nepotkala, nejpozději do poloviny prvního prázdninového měsíce se na ni vrhnout dělníci.

„Na stezce proběhne v rámci záruky oprava části, jejíž povrch je narušen prorůstající zelení," uvedl referent tiskového oddělení Královéhradecké kraje Dan Lechmann.

Roční náklady na pravidelnou údržbu pak přijdou na zhruba 250 tisíc korun.

Podle statistik, které jsou detailně od roku 2012 zaznamenávaný prostřednictvím tří monitorovacích zařízení, ji v minulém roce využilo v místní části Hradce Králové Věkoše přes 218 tisíc milovníků cyklistiky, in-line či pěších. A právě v této části se nachází i jedno z problematických míst.

„Existují dva problematičtější úseky: jeden u plovárny v Jaroměři a jeden v Hradci Králové pod mostem, kde je třeba větší pozornosti," doplnil Lechmann s tím, že se však vždy jedná o individuální nekázeň a vše je především o ohleduplnosti a toleranci cyklistů.

Bezmála 30 kilometrů dlouhá cyklotrasa vedoucí od Hradce Králové přes Smiřice až na Kuks navazuje na unikátní trasu Labské stezky, která svou délkou 1220 kilometrů propojuje Krkonoše se Severním mořem.

Blížící se prázdniny budou opět cyklisticky nabitou sezónou, která vnese největší cyklistický ruch na trasu mezi Hradcem Kralové a regionální architektonickou perlou hospitalem Kuks. Začátkem prázdnin se však na hojně využívanou cyklostezku vrhnou i dělníci, který opraví její část kvůli prorůstající zeleni. Kromě drobné opravy však nebude pro milovníky cykloturistiky provoz na stezce výrazněji omezen. Další rušná sezóna tak pomalu začíná a je otázkou, jestli letos nebude rekordní. V loňském roce například podle speciálních měřících zařízení cestu využilo v oblasti místní části krajského města Věkoše téměr 219 tisíc lidí. Další měřič u Smiřic pak zaznamenal bezmála 149 tisíc milovníků cyklo a pěších výletů. Poslední z měřících přístrojů jich u Kuksu pak za loňský rok naměřil k 91 tisícům.

Sochy v Trutnově: Suškova rozhledna nabízí pohled ze svých útrob
Suškova rozhledna nabízí pohled ze svých útrob

Vévodí léto a víkend

Přirozeně se nejvíce lidí rozhodne využít svých bicyklu, bruslí a dalších bezmotorových pohonů převážně o víkendu. Ostatně právě soboty jsou dny, které celkově vévodí statistikám. Denní průměr na nejfrekventovanějšího místě je necelých 600 cyklistů či pěších. U Věkoš pak měsíčně projede či projde lehce přes 18 tisíc lidí.

Řečí čísel není žádným překvapením, že nejvíce se pod statistiky podepisují právě letní měsíce.

V loňském roce pak za prázdniny prošlo a projelo téměř 71 tisíc návštěvníků.

V souvislosti s nacházejícím období je dobré se mít však na pozoru kvůli bezpečnosti. „Na stezce jsou kvůli bezpečnosti umístěna značení. Většinou jsou tak tyto problémy individuální a jsou zapříčiněné nekázní cyklistů," uvedl za kraj Dan Lechmann.