Již téměř rok mají obyvatelé krajské metropole možnost radnici na webové stránky nebo v MMS zprávách napsat, co se jim v ulicích nelíbí. Loni v srpnu totiž hradecký magistrát spustil tuto službu.

Jak potvrdila mluvčí hradecké radnice Magdaléna Vlčková, počet takto přijatých podnětů stoupá. Loni jich bylo sto, letos zatím k 21. červnu rovných šestašedesát. Například si jeden z obyvatelů stěžoval, že druhou noc svítilo „jižní lízatko" na stadionu, bylo to kvůli opravám. Další varování přišlo k tomu, že v Jiráskových sadech někdo střílí na labutě.

„Je to pestrá směsice podnětů, které nám obyvatelé města směrují. Narůstá především těch, které řeší městská policie a týkají se občanského soužití. Především šlo o stížnosti na parkování na trávních nebo v městské zeleni vůbec, v podchodech obytných domů či na místech pro invalidy," vysvětlovala Magdaléna Vlčková.

Jak dodala, obvyklé jsou také podněty k rušení nočního klidu nebo soužití mezi občany.

Podle mluvčí hradeckého magistrátu se řada námětů týkala také situace kolem kontejnerů, nepořádku v ulicích či údržby městské zeleně. „Někteří lidé jsou opravdu všímaví. Například letos se hned čtyři náměty od občanů týkaly chybějících košů na psí exkrementy. To je ve městě velký problém," připomněla  Magdaléna Vlčková.

„Nejčastěji podněty prostřednictvím MMS zpráv nebo webových stránek města přicházelo z Nového Hradce Králové, naopak nejméně stížností z Roudničky," doplnila Magdaléna Vlčková.

„Velký počet lidí už má mobilní telefon s fotoaparátem. Takže mohou MMS využívat. Nebo pořídit fotku na vlastní fotoaparát a odeslat je na web. V obou případech potřebujeme specifikovat místo a problém," vysvětlil před časem správce obsahu webu města Lukáš Martinek.

MMS zprávy tak mohou lidé posílat na číslo: 720 00 22 11 nebo www.hradeckralove.org.