Didaktickým testem z českého jazyka ve středu ráno studenti středních škol začali státní část maturity.

„Písemná část státní maturity se mi zdála o něco těžší než přípravná zkouška. Ale nebylo to nic, co by česky hovořící člověk neměl zvládnout," sdělil své dojmy Jakub Misík, maturant z Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové.

Stejně jako v loňském roce si studenti na hradeckém gymnáziu Boženy Němcové vybrali převážně lehčí formu písemných testů. Ze 121 žáků si jich devět vybralo těžší variantu z češtiny, čtrnáct z angličtiny a tři z matematiky.

„Naše žáky připravujeme na vysoké úrovni, takže by pro ně nebyl problém s těžší variantou. K výsledkům ale vysoké školy nepřihlížejí, takže studenti nejsou nuceni volit těžší cestu. Gymnázia mají více předmětů než jiné typy škol. V tom máme výhodu," uvedl Hradeckému deníku Jan Štěrba, ředitel Gymnázia Boženy Němcové v Hradci Králové.

Opravuje se 
na jiných školách

Oproti loňskému roku výsledky neopravují pedagogové ze školy, kde se maturuje, ale například práce hradeckých maturantů se mohou dostat do rukou trutnovských učitelů. Ti samozřejmě neznají totožnost autorů testů.

Pokud maturant neuspěje u komplexní zkoušky z českého jazyka a literatury nebo cizího jazyka, opakuje jen tu dílčí zkoušku, která se mu nepovedla. To je další novinka oproti předešlému roku.

Letos jsou povinné pouze dva předměty: čeština a  cizí jazyk nebo matematika. Dále si může maturant vybrat z maximálně tří nepovinných předmětů.Od příštího roku by studenti měli povinně ukázat znalosti nejen z češtiny, ale i z cizího jazyka. Třetí zkoušku si budou moci vybrat mezi matematikou, občanským a společenskovědním základem a informatikou.

Státní maturity byly loni spuštěny po 14 letech příprav, projekt přišel na 680 milionů korun. Odborníci vytýkali novým maturitám hlavně předraženost a byrokratickou náročnost, na nedávném veřejném slyšení v Senátu se shodli, že tyto nešvary má i druhý ročník maturit. Podle Asociace krajů také ministerstvo školství dluží regionům 35 milionů korun jako kompenzaci za loňské zvýšené náklady na zajištění maturit.

Maturita. 
První větší nervák

Poznámka Jitky Hodasové:
Střední škola se mi ztrácí v alkoholovém a cigaretovém oparu, i rodiče se báli, že  zkouška dospělosti prostě neklapne. Nakonec s vypětím všech sil jsme se na maturitu téměř všichni naučili a s poměrně dobrým průměrem i zvládli. Ale nervy to byly. Asi každý má nějaký ten maturitní zážitek. Já si vytáhla z ekonomiky jedinou otázku, kterou jsem  se nenaučila, ta pravděpodobnost mi přišla mizivá. Nakonec jsem ale díky vlídnosti kantora odcházela s dvojkou. Těch zkoušek člověka během života čeká ještě moc, ať už jsou to třeba závěrečné jízdy v autoškole, přijímačky na vysokou, státnice, přijímací pohovory do zaměstnání. Ale maturita je prostě první, pak už přichází dospělost a zodpovědnost. Když vidím dnešní studenty, jak jsou nervózní, úplně jim rozumím a vzpomínky  mě vrátí zpět do školních chodeb. Držím jim palce.