Takové jsou zkušenosti redaktorů Hradeckého deníku, kteří s poklopem kanálu a značkou objeli dvě sběrny. Nejdříve jsme zamířili do areálu společnosti TSR v Hradci Králové. S litinovým krytem kanálu a hliníkovou dopravní značkou v kufru auta jsme se zeptali, zda podobný materiál vykoupí.

„S hliníkem zajeďte támhle do barevných a s litinou sem. Musíte ale nejdřív na váhu,“ sdělil nám pracovník sběrny, když jsme ukázali, co nabízíme.
„My jsme se přijeli jenom zeptat, jestli to vykoupíte. Máme toho víc, takže bychom pro zbytek ještě zajeli. Můžeme přivézt jakékoliv množství?“ opáčili jsme.
„Jó,“ odvětil výkupčí.

Naše další cesta vedla do sběrny Anny Alušíkové v Holohlavech. Tady jsme narazili.
„Tohle nevykupuju,“ prohlásila obsluha při pohledu do kufru auta a dodala, že nechce mít problémy. Vysvětlila, že podobné věci zřejmě pocházejí z trestné činnosti, protože jak jinak bychom ke značkám a těžkým litinovým krytům kanálů přišli.

„Tohle se nenajde doma ve šrotu. To nevykupuju,“ řekla. Na naléhání, zda neví, kde bychom mohli uspět, nás odkázala na jednu hradeckou sběrnu. „Tam nedávno odvezli celé auto kanálů,“ uvedla a doplnila místo, kde onu výkupnu najdeme.