Hned pět studentů Střední školy technické a řemeslné Nový Bydžov přesně tohle zanedlouho čeká. Rvou se totiž spolu s dalšími desetitisíci studenty o titul „svačináře roku". Celostátní gastronomickou soutěž pořádá výrobce nejen tuňákových produktů Rio Mare a letos jde už o druhý ročník.

Tuňák podruhé
• První ročník úspěšně proběhl už loni.
• Letos bojuje o titul Svačina roku 112 tisíc studentů z 31 středních škol a 10 krajů z celé republiky.
• Podmínkou je, aby hlavní surovinou soutěžních svačin byl právě tuňák.
•Nejlepší z nejlepších „svačinářů" si rozdělí ceny za 20 tisíc korun.

Vyfotit a poslat

Úkolem studentů je navrhnout a připravit pokrm nápaditý, chutný a vhodný pro použití jako svačina do školy pro děti, žáky nebo studenty. Časový limit je ale neúprosný, za 20 minut tedy musí připravit svačinu, která bude vážit 100 až 200 gramů a náklady na ní nepřesáhnou 50 korun. A hlavně, jejím základem musí být tuňákové maso.

Soutěž se skládá ze dvou kol. V prvním studenti své výtvory připraví a nafotí. Fotografie pak pošlou společně s kalkulačním listem a technologickým postupem přípravy.

V průběhu listopadu vybere odborná porota, ve které zasedne například i držitel titulu Mistr Kuchař Vladimír Picka, pro finále 12 nejlepších. Živé finálové kolo pak proběhne 2. prosince v Praze.

Michaela Zumrová