Někteří zahraniční studenti hradecké univerzity se letos domů na svátky nedostali. Trávili je častokrát daleko od domova se svými kolegy na vysokoškolských kolejích v krajské metropoli nebo si vyjeli na výlet po Evropě.

Pro nejednoho studenta šlo o první svátky strávené mimo domov, v cizí zemi, bez rodiny, přátel a vánočních tradic, na které jsou běžně zvyklí.

Přesto nikdo z nich nezůstal na Vánoce sám, protože studium v cizině často stmelí partu jinak nesourodých osobností do sounáležitosti, která pak může být nápomocná právě ve chvílích, jakými jsou Vánoce.

Antonia Hamova, Bulharsko

V Bulharsku jsme převážně ortodoxní křesťané a Vánoce jsou pro nás velice důležitými svátky. Celá rodina se sejde 24. prosince u večeře, která se skládá ze 7 až 9 druhů jídla bez masa. Bez masa jsou z toho důvodu, že mnoho věřících drží před těmito svátky půst a nekonzumuje jakákoliv jídla z masa po dobu jednoho měsíce. Po večeři jíme dort, který má v sobě pokaždé zapečenou minci. Ten, kdo dostane kus dortu, ve kterém je mince ukrytá ,bude mít po celý rok štěstí a úspěch. Nejlepší část je rozbalování dárků, které se uskuteční 25. prosince ráno. Všichni nalezáme dárky pod vánočním stromkem. Poté, 25. prosince máme bohatou večeři, která se skládá z vepřového masa. Takto zároveň oslavujeme konec půstu.

Abo Waafa Shaker, Egypt

Jelikož většina obyvatelstva v Egyptě patří k Ortodoxní koptské církvi, Vánoce se slaví 7. ledna. Advent trvá 45 dní od 25.listopadu do noci 6. ledna, a během těchto dnu držíme půst a nejíme maso, drůbež a mléčné výrobky. Všechny domy a kostely jsou během vánočního času vyzdobeny stromky a světly. Na Štědrý večer všichni jdeme do kostela v novém pěkném oblečení. Koptský jazyk je používán pouze v kostelích při ceremoniálech a při zpěvu náboženských písní. Když oslavy skončí, lidé jsou domů a jedí speciální vánoční jídlo známé jako fata, které se skládá z chleba, rýže, česneku a uvařeného masa. Druhý den ráno navštěvujeme naše příbuzné a sousedy a neseme jim speciální druh sladkých zákusků.

Liliya Mykhailina, Polsko

Příprava na Vánoce začíná mnoho dní před samotným svátkem. Skoro každá žena uklízí svůj dům, aby vše na Vánoce bylo čisté a připravené, protože se říká, že pokud je dům na Vánoce v nepořádku, zůstane tak po celý příští rok. Tradičně je stromek zdoben na Wigilia den pro děti je to vždy velká událost. V Polsku je Štědrý večer prvním dnem půstu, potom přichází hodování. Wigilia hodování začíná, když se objeví první hvězda. Je servírována pouze ryba, většinou kapr. Večeře, která se skládá z velkého množství druhů jídla, může někdy trvat přes dvě hodiny. Po večeři se rozdávájí dárky. Další den je většinou stráven návštěvami příbuzných a známých. Letošní Štědrý večer jsem strávila po boku svých přátel, které jsem potkala v České republice.