Porážka fotbalistů Hradce Králové nebyla jedinou zprávou z posledního domácího zápasu sestupujících „votroků", který se odehrál pod lízátky tuto sobotu.

Podle policejní tiskové zprávy, která se začátkem týdne prohnala tiskem, napadl jeden z fanoušků se zbraní v ruce městského strážníka přímo na stadionu. Závažný incident, na který v Hradci nejsou zvyklí. Útočníka obvinili a teď mu hrozí šest let vězení.

Spontánní výpovědi svědků údajného útoku ale staví policejní hlášení zcela na hlavu. Z jejich pohledu v příběhu chybí moment útoku, student se ke strážníkům vůbec nepřiblížil a útočit tak ani nemohl: „Policajti s ním vůbec nepřišli do styku, takže je nemohl napadnout. U toho nože vůbec nebyli," řekl například jeden ze svědků Petr Staněk, který byl na stadionu jako člen pořadatelské služby.

Zápas viděl celý

Podle policejní zprávy zachránil strážníka před údajným útočníkem jeho kolega, když ho strhl k sobě. Studenta ale nikdo nezadržel.

Celý poločas fandil na tribuně a pokud by měl být nebezpečně ozbrojen, nechali ho strážníci mezi diváky další necelou hodinu.  I to dává za pravdu spíše příběhu spontánních svědeckých výpovědí.

A policie je nyní skoupá na slovo: „Všechny důkazy včetně kamerových záznamů jsme předali státní policii, která věc vyšetřuje. Více vám k tomu říci nemohu," uvedla Eva Kněžourová, mluvčí královéhradeckých strážníků.

U strážníka nebyl

Podle svědecké verze student připravoval o poločase transparenty ve fanouškovské klubovně, která je součástí tribuny. Čepelí na řezání koberců upravoval plachtu pro druhý poločas. Měl vysunuté zhruba dva dílky čepele na úpravu podlahovin.

Vřava z plochy ho vylákala ven: vyběhl a zastavil se asi tři metry před pořadatelem. Nejbližší strážník byl ještě tak dalších zhruba deset metrů před  ním. Tu se náhle energicky ozval pořadatel, že student má nůž. A strhl na něj hysterickou pozornost. Fanoušek si v tu chvíli uvědomil okolnosti, zpanikařil a zaběhl zpět do boudy.

Po přestávce se vrátil na tribunu. To zaznamenali pořadatelé, kteří ho nechali v klidu dodívat fotbalové utkání. Po skončení zápasu byl student při východu z areálu zadržen policií: sražen k zemi a odvezen na stanici.

Lukáš: „Ze strachu jsem řekl, co chtěli slyšet"

Hradec Králové - Dvaadvacetiletý Lukáš Verner, který studuje pardubickou univerzitu, vypadá jako by ho přejel kombajn. Na hlavě má krvavé šrámy, zlomený palec, pohmožděné ledviny a zraněný obratel. Psychicky působí také velice špatně a otřeseně.

Zbytečné násilí? To ukáže vyšetřování

Lukáš Verner a jeho poranění.„Obličej a ruku mám zraněnou od tvrdého zatýkání městské policie. Když jsem šel ze stadionu, zadrželi mě. Nebránil jsem se. Přesto mne hodili na zem obličejem. V Malšovicích na stanici mě kriminalista, který si mě přebíral, hned trefil pěstí do obličeje. To museli vidět i stále přítomní strážníci," popisuje zatčení Lukáš.

Podle něj dostal od kriminalisty (jeho jméno redakce zná) kopanec do zad ve výtahu, když ho odváděli do nějaké místnosti. „Tam mě svlékli, bili a nakonec odvezli do nemocnice. Když se mě lékař ptal, odkud mám zranění, tak to v podstatě policisté nadiktovali za mě. Už když jsem tam přišel, bylo vidět, že jsou kamarádi. Měl jsem strašný strach říct cokoliv jiného. Bál jsem se, že mě budou zase mlátit. Musel jsem tak říci, že mi to udělali Slávisti," pokračuje viditelně otřesený student.

Jeho verzi údajně policisté nebrali vůbec vážně. Noc strávil v cele předběžného zadržení a večer si Lukáše pozvali na závěrečný výslech.  „Byl jsem ve stresu a chtěl už mít vše za sebou. Řekl jsem jim, co chtěli slyšet. Ani netuším, co jsem podepsal. Bál jsem se," zakončuje student svou zkušenost s policejními složkami.

Viděli jste Lukáše při zápase nebo ho máte dokonce natočeného například na mobilním telefonu? Případně zásah strážníků o poločase i po skončení zápasu? Ozvěte se nám na e-mailovou adresu: jan.pruska@denik.cz.

Už jednou se v jeho případě spletli

Trestní rejstřík má Lukáš Verner čistý. Nikdy nebyl odsouzený. Konflikt, který mu  připisují média, se odehrál v Jablonci. Byl odložen na základě prošetřování. „Kamerový systém zjistil, že jsem tam ani nebyl. To co nyní vypověděla městská policie je lež a jsou na to svědci z řad fanoušků i pořadatelů," dožaduje se Lukáš spravedlnosti.

Stížnost na chování policistů chce také podat na Generální inspekci bezpečnostních sborů, která se tak bude muset případem  zabývat.

Podle předsedy fanklubu Votroci 2000 Jana Kotoučka je Lukáš Verner tichý introvert, který se do konfliktů nedostává. „Má na starosti přípravu choreografie. Rozhodně nepatří k tvrdému jádru," dodává Kotouček.

Poznámka: Proč?
Instituce to často myslí dobře především samy se sebou a je třeba k nim přistupovat s nedůvěrou: jedna ze základních pouček kritického myšlení. V demokracii jsou majiteli veřejných institucí občané, proto ke svému majetku takto přistupují. Je to zdravé pro instituce i jejich majitele. Proto se třeba nad policejní zprávou o sobotním ozbrojeném útoku fanouška lidé ptají:

Proč útočníka nezadrželi okamžitě při ozbrojeném napadení nebo těsně po něm? Proč ho nechali dokoukat celý poločas s možností ohrožovat ostatní diváky a zatkli ho po bezmála hodině až při východu ze stadionu, kdy už nebylo koho před ním chránit? Seběhlo se to vůbec takto?

České fotbalové stadiony naplňují výtržnosti. Fanoušci,kteří se svou příslušností ke „kotli" stávají jen „sprostými podezřelými", patří k nejméně oblíbeným společenským skupinám. Často právem. I kvůli tomu se u nás na fotbal tolik nechodí. Novináře ale zajímá příběh jednotlivce, byť ve společensky neoblíbeném dresu, který se ocitl v soukolí instituce: ta to může v daném případě myslet dobře jenom sama se sebou. A do tohoto soukolí se může příště dostat kdokoli. Proč? Imrich Dioszegi, šéfredaktor východočeských Deníků