Budoucnost nového mostu ve Svinarech začíná pomalu dostávat jasnější obrysy. Místní po měsících opět dostávají naději, že uzavírka důležité spojnice přes řeku Orlici, která znamená stopku pro veškerou automobilovou dopravu, nepotrvá neznámo do kdy. Celý projekt v současné chvíli čeká na vydání územního rozhodnutí. To by mohlo přijít do konce letošního léta.

„Vydání může trvat měsíc či dva. Mezitím budeme připravovat další dílčí věci,“ uvedl ředitel Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje Jiří Brandejs s tím, že vydání rozhodnutí bude zásadní záležitostí, která ovlivní další směřovaní vybudování nového mostu ve Svinarech.

„Bude to docela klíčový mezník,“ dodal Brandejs.

Víra v to, že se s výstavbou mostu začne v plánovaném termínu, neopouští ani zástupce místních. Možné komplikace, které by znamenaly zdržení celého projektu, by mohl však přijít ze strany jednotlivců.

„Záleží na tom, jak budou někteří aktivní všechno shodit pod stůl,“ uvedla předsedkyně místní samosprávy Alena Hamplová s tím, že současné odstřižení Svinar je pro okrajovou část Hradce Králové „katastrofou“. Pokud se ovšem průtahy při vydání stavebního povolení objeví, varianta dočasného provizoria, které by alespoň dočasně ulevilo dopravě do Svinar, bude opět aktuální.

Spěchat bude muset i radnice

Ruku k dílu musí též přiložit hradecká radnice. A to především proto, aby se jí podařilo v souvislosti s projektem výstavby mostu vyřešit otázku zlepšení infrastruktury a bezpečnosti. V plánu je zlepšení situace u zastávky MHD, ale i vyřešení napojení chodníků a podobně.

„Jde o to, jak se s tím popasuje i město,“ dodala Hamplová s dodatkem, že podporu z hradecké radnice místní cítí. Na svém posledním zasedání například hradečtí zastupitelé rozhodly o tom, že peníze z prodeje pozemku v centru krajské metropole poputují právě do Svinar.

Výběrové řízení přijde na podzim

Projekt, který je na světě již od roku 2012, tak po územním rozhodnutí bude čekat na podzim další fáze. A to hledání firmy, která nový svinarský most postaví. Kraj bude stavaře hledat formou veřejné zakázky i přes možné zádrhele při udělování stavebního povolení, které by mělo po územním rozhodnutí následovat.

„Na stavební povolení se čekat nebude. Během podzimu se zakázka vypíše,“ upřesnil Brandejs.

Kraj tak chce mít jasno v tom, kdo náročné práce na mostě provede, protože hledání vhodného adepta také zabere drahocenný čas.

„Bude to nastaveno tak, že se třeba bude stavět se zpožděním, ale výběrové řízení potrvá několik měsíců,“ uzavřel Brandejs. Pokud kraj dodrží stanovený harmonogram, prozatím mu nic zásadního v cestě nestojí, dělníci by se měli vrhnout na novou podobu mostu ve Svinarech v březnu příštího roku. Nová konstrukce přes Orlici má podle původních odhadů vyjít na přibližně 40 milionů korun.