Původně měla mít nová budova vědecké knihovny cihlovou barvu. Stavbu se ovšem podle slov jejího architekta podařilo z betonu tak pěkně odlít, že od barevnosti bylo možné upustit. A „ementál“ zůstane šedivý.

„Nejprve jsme plánovali použití probarveného betonu. Po poradě s výrobci pigmentu a betonářskými firmami jsme došli k názoru, že by jeho použití bylo rizikové. Ve Švýcarsku mají s takovým materiálem nějaké zkušenosti, ale ne u tak velkých staveb,“ uvedl Roman Brychta z pražského týmu Projektil architekti na besedě nazvané X jako knihovna.

Budova byla proto odlita z šedého betonu a stavbaři ji měli poté natřít. Nakonec se upustilo i od této varianty, přestože ze soutěžního projektu bylo zřejmé, že červenooranžová knihovna měla ladit s blízkými budovou univerzity a Gočárem navrhnuté koželužské, dnešní průmyslové školy.

POSLECHNĚTE SI vysvětlení architekta Roman Brychty, proč bude nová budova vědecké knihovny šedivá v rozporu s projektem!

KLIKNĚTE ZDE!

Původní návrh fasády v cihlovém odstínu. Takto měla vypadat nová budova Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové

Knihovna spolkne více než 400 milionů

Výstavbu nové knihovny neprovázejí jen estetické problémy. Rozpočetu byl plánován na 394,5 milionu korun, ale v současnosti v něm chybí ještě dalších 21. „Finance chybí kvůli změněné výši DPH. Nevím, kde ty peníze seženeme, protože dorovnání ze státního rozpočtu nám bylo zamítnuto,“ přiznala ředitelka Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové Eva Svobodová.

V těchto dnech je budova téměř dostavěna, zaměstnanci stavební firmy dokončují exteriéry a uvnitř budovy podlahy a obklady. Práce by měly být ukončeny 10. prosince tohoto roku.

Čtenáři si budou připadat jako na nádraží

Podobně jako je tomu na poštách a v bankách, bude nová knihovna vybavena vyvolávacím systémem. „V naší branži je to rarita, žádná jiná knihovna něco takového nemá. Na displeji zařízení se čtenáři zobrazí číslo jeho průkazu a bude tam uvedeno, kde si svou knížku může vyzvednout,“ uvedla ředitelka Svobodová.

Knihovna zůstane s konečnou platností šedivá

Proč má knihovna tvar písmene X?

„Studovali jsme danou lokalitu a zjistili jsme, že zástavba na ní je velice různorodá a není příliš čitelná. Na té parcele mělo vzniknout něco zásadního, nějaké větší gesto. Rozhodli jsme se, že to místo přeškrtneme. Ne zrušíme, ale naopak zvýrazníme. Tvar budovy umožňuje jednoznačné členění vnitřních prostor. Cítili jsme ho jako ikonu, odlitou literu,“ vysvětlil architekt Roman Brychta záměr pražského pracovního týmu.

Co si myslíte o nové budově studijní knihovny?

Máte možnost se vyjádřit!

Pod tímto článkem se nachází aktivní okno, kam je možné psát příspěvky do diskuse.