Letos se lepila organizátorům letecké přehlídky CIAF, která se pravidelně na začátku září konává na hradeckém letišti, smůla na paty.

Nejenže akci příliš nepřálo počasí, ačkoli v sobotu se docela umoudřilo a na obloze svítilo i sluníčko, páteční plískanice udělaly své. Kvůli nim se také nepodařilo přistání jednoho ze dvou letounu Eurofighter Typhoon britského Královského letectva.

Manévr, ke kterému došlo v pátek na pardubickém letišti se nepodařil a pilot vyjez z dráhy. Druhý stroj z Británie ani nepřiletěl.

Přesto začali na hradeckém nebi úderem sobotní 11. hodiny předvádět své umění piloti dalších letadel, která na přehlídku přiletěla, což bylo slyšet po celém městě. Přehlídka se konala i v neděli a celkem je k vidění 80 až 90 letadel, vrtulníků, akrobatických letounů a především ukázky skupinové akrobacie.

Kromě Typhoonů však na přehlídku nedorazily ani další taháky. Největší z nich ukrajinský bombardér Su 24M nepřiletěl kvůli poruše. Organizátoři se to dozvěděli v polovině minulého týdne.

CIAF tak letos provázela smůla. A někteří návštěvníci nespokojenost s chudším programem dávali najevo.

Podle nich působila letištní plocha prázdně a stěžovali si, že toho za své peníze dostali málo. Zklamaných návštěvníků byla sice většina, ale řada z nich tvrdila, že komplikace chápe a že se prostě čas od času něco nepovede tak, jak bylo původně plánováno. Radost měli diváci například z letounu Su 27.