Ví to zcela přesně, protože do školy, kde je teď kuchařkou, sama chodila. „Tehdy nám za zády stál třídní učitel a pro druhé jídlo jsme si bez snědené polévky jít nemohli," vzpomíná se smíchem. Dnes děti do polévky nenutí, a tak se jí polovina prostě nesní. Pokud jste někdy museli doma vařit každý den, jistě si vzpomenete na to, že nejtěžší je vymyslet, co budete vařit. „My plánování máme ještě trochu těžší, protože musíme dbát na složení jídla, jsou na to přesně dané normy. Navíc děti jsou poměrně konzervativní strávníci. Když přijdeme s něčím novým, jsou hodně nedůvěřivé a nechtějí to jíst," tvrdí kuchařka. Největší úspěchy sklízejí jednoduché nudle s mákem, šunkafleky nebo třeba pizza – ta jde na dračku.

Po rybím mase naše mládež zatím moc nešílí. I když je kuchařky do jídelníčku prostě zařadit musí.

„Absolutní propadák bylo rybí rizoto nebo fazolky na kyselo, to skutečně nejedl skoro nikdo," zapřemýšlela Eva Sehnoutková.

Univerzální hnědou omáčku – nedílnou součást socialistických jídelen – děti na talířích nenajdou, vaří se moderně a pokud možno zdravě. Ani podivný čaj bez chuti už se k jídlu nepodává. Dnes si školáci mohou vybírat z několika nápojů, většinou z ovocných džusů, říct si mohou i o mléko. Nově by měla být v nabídce čistá voda. Samozřejmostí je už i několik jídel, ze kterých si děti mohou vybrat.