Taxikářům možná zpřísní živobytí

Po dvou letech by v krajské metropoli znovu mohly být zavedeny místopisné zkoušky pro taxikáře. O návrhu, který by zpřísnil podmínky pro tyto služby v Hradci, by radní měli jednat během září.

Aby taxikáři mohli provozovat svoji živnost, budou muset nejprve prokázat své znalosti města, a to nejen jeho ulic. „Do Hradce ročně přijíždějí desetitisíce návštěvníků za památkami, na kongresy nebo hudební festivaly. Přesto je možná jediným z podobně velkých měst, které vyhlášku umožňující kontrolovat kvalitu taxislužeb nemá,“ vysvětluje hradecký radní Pavel Staněk.

„Po festivalu Pleasure Island vznikly určité problémy mezi našimi a mimohradeckými taxikáři, kteří vozili návštěvníky za přemrštěné ceny. Zasahovat musela i policie. Sami Hradečáci přišli s tím, že dokud dříve zkoušky byly, k ošizování zákazníků nedocházelo. Proto se znovu uvažuje o nastavení laťky,“ uvedl Václav Svoboda, mluvčí hradeckého magistrátu.

Zkouška by měla být pro všechny, nejen pro nováčky. Byl navržený určitý systém, ale setkali jsme se i s argumenty, že si lze pořídit GPS, která vše najde. Rádi bychom se drželi dřívějšího systému, kdy byla zkouška dvoukolová. Součástí byl písemný test i ústní pohovor se zkušebním komisařem, zda například taxikáři dokážou poradit levné ubytování, kvalitní hotel, a tak dále,“ řekl Svoboda.

Po složení zkoušky by živnostníci dostali osvědčení, které by obce měly právo vyžadovat. Možné by údajně mělo být i nadefinovat typ a barvu vozidla. „Poté by odbor dopravy kontroloval platné licence, doklad o místopisné zkoušce, ale nadále i lékárničky nebo taxametry.

Sledovaní by byli taxikáři například na festivalech, nebo by se kontrolovali namátkově v noci. Pokud by hradečtí provozovatelé věděli o konkurenci, která nemá na místě co dělat, mohli by kontaktovat odbor dopravy, který by situaci prověřil,“ dodal Svoboda, kterak by nový systém mohl fungovat. Pokud vše půjde podle představ, zkoušky by znovu mohly vstoupit v platnost již příští rok.

Opětovné zavedení místopisných zkoušek by přivítali i sami taxikáři. „Určitě jsem pro. Je potřeba v Hradci znát ulice a různé instituce. Takhle si sem bez takového dokladu klidně může přijet taxikář z Prahy, což se nám moc nelíbí. Alespoň by se tím předešlo různým konfliktům,“ říká jeden z hradeckých taxikářů, Martin Štěpán.

Příklady možných otázek v testu:

*   Ulice Ořechová se nachází:
a/ v Plačicích
b/ v Pileticích
c/ na Pouchově

*   Nábřeží U Přívozu leží :
a/ na levém břehu řeky Orlice
b/ na pravém břehu řeky Labe
c/ není v Hradci Králové

*   Ulice Pálenecká spojuje :
a/ Pražskou tř. s ulicí Koutníkovou
b/ Pražskou tř. s ulicí Kudrnovou
c/ Pražskou tř. s ulicí Dvorskou

ANKETA: Jaké máte zkušenosti s taxikáři

Jaroslava Juklová,
65 let, Hradec Králové

Sama taxíky nejezdím, ale od známých vím, že je to drahá služba. Myslím si, že pokud taxikář chce klientovi naúčtovat vyšší částku, dá se tomu těžko zabránit.

Lucie Strnadová,
23 let, Hradec Králové

I když se jedná o dražší druh dopravy, taxi službu občas používám. Nevzpomínám si, že bych měla nějakou špatnou zkušenost, že by si taxikář naúčtoval víc.

Michal Jiříček,
18 let, Třebeš

Taxi službu jsem použil za život dvakrát. Špatnou zkušenost mám, když mi taxikář účtoval více peněz, a to ještě za vlastní chybu, když zabloudil.

Tadeáš Macl,
18 let, Hradec Králové

Taxík jsem již použil a moje zkušenost byla špatná. Ačkoliv jsem jel krátkou trasu, řidič mi naúčtoval výrazně vyšší částku. Navíc neměl ani zapnutý taxametr.

HANA MEDKOVÁ