Olfin Car VIP Cupu 2009 se v sobotu na královéhradeckých kurtech LTC zúčastnilo čtyřiaosmdesát hráčů. Mezi nimi podnikatelé, herci a sportovci. Na kurtech se objevila Světlana Nálepková, Adriena Sobotová, Marie Retková, Petr Rychlý, Roman Skamene, Petr Průcha nebo Filip Renč. Čestným hostem akce byla Česká Miss 2009 Iveta Lutovská.

V doprovodném programu vystoupila hudební skupina Infinity, taneční uskupení Timedance a Stress. Zazpívaly Klára Kolomazníková (ex-Holki) a Ester Ládová. Nechybělo vystoupení břišních tanečnic a show Martina Hranáče.

Vítězný pohár turnaje si odnesla dvojice Jaroslav Bárta a Petr Lojan. Mezi ženami již potřetí Marie Retková (Česká televize) a Marcela Vomáčková. „Vůbec nešlo o dosažení třetího vítězství v řadě,“ říká Marie Retková. „Cílem bylo si jen dobře zahrát, a to se povedlo,“ dodala. Již třetí triumf Marie Retkové a Marcely Vomáčkové však není náhoda. „Žádný tvrdý trénink za tím nehledejte,“ tvrdí Marcela Vomáčková. „Je ale pravda, že na kurtu jsem docela často. Pravidelně hraju každé pondělí,“ uvedla.

Výtěžek z turnaje dosáhl částky deset tisíc korun. „Peníze budou opět věnovány na pomoc dětem,“ říká ředitel turnaje Přemysl Krupička. „Letos jsme se rozhodli podpořit libereckou nadaci Škola hrou, pečující o vzdělávání i volný čas dětí a mládeže,“ prozradil organizátor akce.

Součástí nadace Škola hrou je naučné centrum iQpark, které má pobavit i vzdělávat. Postaveno je na myšlence Jana Ámose Komenského „škola hrou“. Představuje stovky exponátů odhalující hravou formou zákony matematiky a fyziky. „Chceme, aby děti pochopily, co je Archimédův zákon nebo Pythagorova věta. Vše ukazujeme na modelech a s pomocí her,“ uvedl Miloš Vajner z nadace Škola hrou. „S těmito exponáty cestujeme i mimo iQpark, a to s pomocí takzvané mobilní výstavy,“ doplnila předsedkyně správní rady nadace Lidie Vajnerová. „K dispozici máme ale jen jednu expozici. Pracujeme proto na pořízení druhé,“ dodala. (jm)