„Budeme opravovat tři sta metrů potrubí horkovodu. Tato rekonstrukce je dlouhodobě plánována,“ uvedl mluvčí opatovické elektrárny Martin Sýkora s dodatkem, že původní potrubí z roku 1965 je na hranici své životnosti.

„Pokud by se rekonstrukce neudělala, znamenalo by to riziko častých poruch a tím i nedodávky tepla v topné sezóně,“ dodal Martin Sýkora. Podle technicko-provozního náměstka Tepelného hospodářství Hradec Králové (THHK) Pavla Horáka tato odstávka nejvíce postihne lidi z ulic Baarova, Gebauerova a Veverkova. Délka opravy a její způsob však zaskočila jeho nadřízeného – ředitele THHK Jiřího Seidlera.

Stezka korunami stromů.
Do Krkonoš jeďte raději autobusem

„Žádali jsme Opatovice o výrazné zkrácení této doby. Z původních tří týdnů jsme nakonec usmlouvali týdny dva. Kratší doba je pak pro elektrárnu neakceptovatelná,“ uvedl ředitel s tím, že se pokoušel vyjednat i řešení pomoci bypassu, kdy by k takto masivnímu výpadku nedošlo a dodávka vody by byla jen „přesměrována“ na dočasné potrubí.

„Na tomto bodu jsme se bohužel neshodli. Opatovická elektrárna trvala na svém technickém řešení opravy,“ dodal ředitel THHK. Mluvčí opatovické elektrárny Martin Sýkora tato jednání ani nepotvrdil, ani nevyvrátil. Nicméně poukázal na to, že „přesměrování“ by bylo drahé a technologicky náročné. „Napojení bypassem z horkovodního potrubí v době rekonstrukce hlavního řadu není možné z důvodu přechodu horkovodu přes dvě frekventované komunikace,“ řekl Martin Sýkora s tím, že bypass se vede vždy nad zemí a s ohledem na dopravně technické řešení by bylo velké riziko poškození majetku a zdraví občanů v případě narušení celistvosti potrubí s mediem o vysokém tlaku a teplotě.

Ilustrační foto
Magický Kuks je perlou baroka. A nejen toho českého

Hradecké ulice bez teplé vody
Gebauerova, Kampanova, F. Šrámka, V Lipkách, Baarova, Bezručova, Sokolovská, Veverkova