Na historické terasy, které se tyčí nad Komenského ulicí mezi schodišti Bono publico a Gočárovo, se v nejbližší době vrhnou dělníci. Pět let připravovaná rekonstrukce přijde město zhruba na 46 milionů korun.

„Přestavba by měla začít hned jak sleze sníh. Letos bude stát 30 milionů. Skončit by měla za rok na podzim,“ uvedl vedoucí investičního odboru radnice Valentýn Avramov.

Předvojem stavbařů byli archeologové. Hradby zkoumali půl roku. „Objevili jsme mimo jiné pozůstatky pravěkého opevnění z mladší doby bronzové nebo zbytek parkánové hradby z 15. a 16. století,“ popsal Radek Bláha z Muzea východních Čech v Hradci.

Nálezy byly tak významné, že změnily konečnou podobu projektu. „Některé jsme se rozhodli zvýraznit, zejména v horní části stávající hradby, jiné uchovat pod povrchem. Došlo také ke změně systému chodníčků a vodních prvků. Například místo jedné fontány bude objevené kamenné koryto,“ vysvětlil Avramov.

Terasy přístupné z obou schodišť budou rozděleny na tři okrasné zahrady. „Jedna bude osázena okrasnými stromy se zatravněnými svahy. Další bude zahrada růží a ta třetí klasická terasová zahrada. Nebudou chybět lavičky a další doplňky, jako altány či fontány,“ řekl již dříve architekt Jiří Krejčík.
Ještě letos chce také radnice začít se záchranou hradeb nad zimním stadionem.