Lidé, které koledníci v kostýmech tří bájných králů navštíví, nebo potkají, mohou přispět do kasičky, a pomoci tak nemocným a potřebným.

„Například na Hradecku budou koledníci prosit o dar na podporu domácí hospicové péče o nevyléčitelně nemocné,“ informoval mluvčí královéhradeckého biskupství Pavel Sršeň.

Sbírka trvá od prvního do 14. ledna. V královéhradecké diecézi začali tři králové na řadě míst koledovat v polovině týdne.

„Víkendové koledování v okolních obcích završí Tříkrálová sbírka v krajském městě v úterý 8. ledna, kde v osm hodin v katedrále svatého Ducha koledníkům požehná biskup Jan Vokál,“ uvedl Pavel Sršeň.

V Pardubicích zahájili sbírku ve čtvrtek u betléma na Pernštýnském náměstí, kde koledníkům požehnal pomocný biskup Josef Kajnek a na cestu je vyprovodil i pardubický primátor Martin Charvát.

Na Pardubicku se přispívá na rozšíření služeb pro rodiny s dětmi a pomoc pěstounům. Trutnovská Charita z vybraných peněz zakoupí dávkovače léků pro zdravotní službu a domácí hospicovou péči. Na Jičínsku z výtěžku sbírky podpoří dobrovolnické programy na pomoc dětem, rodinám, seniorům a lidem s handicapem, v Dobrušce a okolí službu osobní asistence pro lidi se zdravotním postižením.

Ilustrační foto
Kraj podpoří přípravu žáků ve firmách

Část výtěžku půjde také na humanitární projekty v Indii, které realizuje Diecézní charita Hradec Králové: na kvalifikační kurzy pro mladé lidi bez vyučení, dětské večerní vzdělávání v oblasti Bangalore či na podporu nemajetných školáků a vysokoškolských studentů v oblasti Belgaum.

Koncerty, průvody i živé betlémy

Loňská sbírka v celém Česku vynesla do pokladniček 114,2 milionu korun, spolu s dalšími dary to nakonec bylo více než 116 milionů. V královéhradecké diecézi lidé darovali přes 17,5 milionu korun.

Letos se sbírka v Česku koná už po devatenácté. Do ulic obcí a měst vychází více než 14 tisíc kolednických skupinek, počet koledníků se odhaduje přibližně na 50 tisíc školáků, skautů, farníků a rodičů s dětmi.

Sbírka má ustálená pravidla, vedoucím skupinky musí být dospělá osoba vybavená průkazem koledníka. „Koledníky Charity poznají lidé podle toho, že vybírají příspěvky do úředně zapečetěné pokladničky s charitním logem a obdarovávají dárce cukříky a kalendáříky,“ upozornil mluvčí biskupství.

Koledování doprovodí také koncerty, průvody, živé betlémy a hry. V Jičíně připravují v neděli benefiční pořad muziky Betlémská hvězda a v Dobrušce Zpívání koledníků. Tříkrálové koncerty pořádají v sobotu v Jaroměři, Neratově a Přibyslavi a v neděli v Trutnově či Červeném Kostelci.

Osudná nehoda kamionu a osobního vozidla u Holohlav.
Na silnicích Královéhradeckého kraje loni zahynulo 20 lidí