První zaznamenané tornádo na Hradecku je staré už 145 let. V září roku 1876 za sebou nechalo spoušť u Smidar, kam zamířilo ze směru do Nového Bydžova. Podle zpráv, které tehdy přinesly Národní listy, tornádo tehdy odneslo několik střech z několika domů, zcela pobořilo několik stodol a chalup a vyvrátilo mnoho stromů. K výraznějším škodám ani obětem na životech naštěstí nedošlo, neboť tornádo těsně minulo většinu města. 

Ve Smrkovém Týnci vichřice lámala stromy a trhala střechy.
Deja vu. Chrudimsko zažilo ničivé tornádo přesně před 13 lety. Na den přesně...

"V cihelně asi deset minut od města vzdálené, odkud se přihnalo, strhalo veškeré střechy, porazilo váhu u studně, rozházelo těžké kameny, jimiž prohlubeň jest obroubena a rozmetala všechen hotový materiál. V městě samém pak zasáhlo poněkud o samotě stojící obydlí hospodářského ředitele, strhalo na jedné straně veškeré tašky se střechy, vytrhalo rámy a rozbilo okna, rozházelo vozy a z jednoho vzala korbu na písek a mrštilo jí takovou prudkosti o topol asi 30 kroků vzdálený, že se úplně roztříštila. Také most vyzvedlo a odhodilo stranou. Na to řádilo dále k Hořicím, až zase znenáhla za neustálého hučeni a vířeni sloup do mraku zpět se vtáhl," popisovaly tehdejší událost Národní listy ve svém vydání z 10. září 1876.

Tornádo se prohnalo i Hradcem Králové

Na konci 19. století, přesně 1. září roku 1899 se prohnalo tornádo dokonce přímo krajským městem. Největší škody nadělalo v Malšovicích, které v té době ještě byly samostatnou obcí, a také na Slezském Předměstí. Podle Fujitovy stupnice se tehdy jednalo o tornádo F1, tedy o výrazně slabší tornádo, než jaké se prohnalo ve čtvrtek jižní Moravou. To popisují odborníci jako tornáda síly F3 nebo F4. O hradeckém tornádu z roku 1899 informuje specializovaný web https://www.tornada-cz.cz. Podle tehdejších svědectví řádilo tornádo asi 15 minut.

„Nejprve se nebe hrozivě zachmuřovalo svou tvář a temné dunění ohlašovalo zlého hosta. Pojednou viděti bylo z města ohromný sloup jakoby kouře s hroznou rychlostí se otáčející nad vsí a valící se směrem od jihu k severu. Strašnou rychlostí hnal se od Nového Hradce vzduchový vír a co bylo v cestě šílené jeho rotaci v podobě velké nálevky, mající průměru ve výši asi 5 kilometrů, stalo se oběti příšerné spousty a zkázy,“ popisuje web. V Malšovicích bylo podle webu poškozeno celkem 20 stavení, z toho 13 zaznamenalo větší škody. Zničeny byly desítky stromů, zabito bylo množství drůbeže a zranění utrpělo i několik lidí.

Apokalypsa v Lužicích, některými ulicemi se prohnalo ve čtvrtek večer tornádo.
Hejtman Červíček bude v poledne jednat se zástupci IZS o možnostech pomoci

Ještě v čerstvé paměti mají nepříjemný zážitek i lidé z Černilova. V září 2007 tam ve dvou lokalitách ničil domy větrný vír. Podle odborníků šlo zřejmě o malé tornádo. „Pravděpodobně šlo o malé tornádo, což je jev v tomto období a našich zeměpisných šířkách hodně výjimečný,“ řekl Deníku před 14 lety Dušan Čičman z Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové. S děsivými následky čtvrtečního moravského tornáda však to černilovské vůbec nejde srovnávat. Škoda vznikla jen na několika domech. Vítr poničil několik střech a z jednoho rodinného domku dokonce střechu zcela strhl na zem. Přírodnímu živlu neodolaly ani větve stromů.