To všechno bude k vidění i ochutnání v sobotu v hradeckém Adalbertinu v rámci už tradičního Velikonočního jarmarku. Začíná se v 9 hodin, na prohlídku, ochutnávku či nákupy můžete přijít až do 16 hodin. „Ve všech sálech Adalbertina a na přilehlém parkovišti uvidíte širokou plejádu řemeslníků, lidových umělců a prodejců velikonočních artefaktů i všelikých pochutin ze všech koutů republiky," potvrzuje za pořadatele Petr Švihlík.

Velikonoční deko všeho druhu

K vidění i koupi budou výrobky lidové tvorby a uměleckých řemesel – kraslice malované, batikované, zdobené slámou, dírkované i paličkované.

Dále pak keramika, velikonoční dekorace, hračky látkové i dřevěné, výrobky z šustí, slámy, kovu a proutí, skleněné figurky, šperky, patchwork, výrobky z pedigu, kůže a modrotisku, textil ručně malovaný i batikovaný, výrobky z hedvábí, podmalba na skle i výrobky z drahých kamenů. Chybět pak nebudou ani pomlázky a jarní květiny.

„Adalbertinum bude také sídlem Spolku lidové tvorby, jehož členky naučí děti i dospělé malovat perníčky, vyrobit pravé velikonoční líto, uplést pomlázku, a pokud si přinesete vajíčko nebo vejdumek, poradí s ozdobením vlastní kraslice," láká Petr Švihlík.

Kromě toho na jarmarku uvidíte také umělecké zpracování dřeva v podání řezbářů a truhlářů ze Střední uměleckoprůmyslové školy hudebních nástrojů a nábytku. Návštěvníci si budou moci sami vyzkoušet nevšední disciplínu, kterou je řezba a práce s dlátem. Na venkovním prostranství se pak přítomným představí budoucí kováři ze SOŠ a SOU Hradební.

Pro děti pohádka i malování na obličej

Pro příchozí s dětmi je v divadelním sále Studia A v přízemí budovy od 10 hodin připraveno jarně laděné pohádkové představení s názvem „Ze života broučků" v podání Hradeckého Amatérského Divadla loutek. Ve výstavních prostorech Adalbertina pak mohou děti vyzkoušet oblíbené malování na obličej.

Trhy nabídnou jako vždy také bohaté občerstvení. Ochutnat budete moci selátko, staročeskou kuchyni, tradiční lidové pečivo jako jsou koláče, koblihy, mazance, beránky a frgály, také nakládané sýrové speciality, medovinu a dobroty z medové cukrárny jako je trdelník, pražené oříšky či turecký med.