Dvě mrtvé kočky se otrávily na Slezském Předměstí. Pravděpodobně někde v okolí sežraly návnadu s jedem na slimáky, kterou někdo v lokalitě pohazuje.

Jejich majitelce Ivetě Menclové zbyly oči jen pro pláč. „Proč nejsou tyto nebezpečné látky, které ubližují nevinným zvířatům, už dávno zakázané a jsou stále volně dostupné v sítích drogerií? Kromě soli proti slimákům stejně nic nefunguje. To mám vyzkoušené. Mrzí mě, že člověk musí stále řešit to, co by už mělo být vyřešeno," postěžovala si Iveta Menclová.

Na otravu majitelka přišla pozdě a když kočky vyčerpaly svých devět životů. Ostatně i při včasném zjištění se mnoho dělat nedá. „Důležité je co nejrychleji donutit zvíře, aby zvracelo a dostalo látku z organismu. V domácím prostředí můžou lidé použít například  tříprocentní peroxid vodíku. Na jeden kilogram váhy se podá mililitr peroxidu. Psovi se roztok strčí do tlamy, aby jej spolkl. Pokud po patnácti minutách nezvrací, tak se musí postup znovu opakovat," poradil Jakub Kolář, lékař z veterinární kliniky v Gayerových kasárnách. Podobně poslouží také prášek do pečiva nebo mýdlová voda.  Důležité je dostat obsah žaludku co nejrychleji ven, aby se jed nevstřebával v těle.

Obrana neexistuje

„Netuším, jak se lépe bránit. Snad jen prevencí a nenechat volně pobíhat kočky, což je u těch volně žijících venku docela problém. Máme také psa za plotem, ale stále pod dohledem ho mít nemůžeme. Policie bohužel nemá šanci toto vysledovat a někoho nařknout bez důkazů samozřejmě nechceme," dodala Iveta Menclová.

Jiná zvířata zatím v lokalitě otrávená nebyla nebo alespoň policie o ničem neví. „Šetříme případ mrtvých koček jako přestupek proti zákonu na ochranu zvířat proti týrání. Žádné další události nám hlášeny nebyly," uvedla Anna Pešavová, mluvčí hradecké policie.

„Budu doufat, že boží mlýny melou rychle a této lidské bestii se čin vrátí obratem," vzkázala na adresu neznámého traviče Iveta Menclová.

Stalo se vaše zvíře obětí traviče? Pokud ano, napište nám, prosíme, na e-mailovou adresu: jan.pruska@denik.cz.