Několik domů ve třech ulicích Třebechovic pod Orebem zdobí další hanlivé nápisy útočící na místního a krajského zastupitele Vladimíra Dernera (KDÚ-ČSL). Ušetřen tentokrát nebyl ani kostel a hřbitov.

„Dosud neznámý pachatel poškodil na hřbitově v Třebechovicích pod Orebem náhrobní desky tří hrobů a hrobek veřejně známých osob a další dva poškodil. Na zeď kostela zde navíc nastříkal červenou barvou hanlivé nápisy. Ty nastříkal pachatel rovněž na zdi domů ve třech různých ulicích města. Škoda na poškozených hrobech byla předběžně vyčíslena na 200 tisíc korun, další výše škody bude následně upřesněna," potvrdil Jan Čížkovský, tiskový mluvčí královéhradecké policie.

Kdo za útoky stojí, netuší ani sám napadený. „Ty nápisy jsou tak nechutné, že nestojí ani za komentář," poznamenal již dříve Vladimír Derner. Mírnější z nich ho označují zloděje, další vyhrožují jeho rodině a některé z nich ho velmi hanlivým způsobem urážejí.

„Je to pokračovaní událostí, které tu probíhají několik let. Je to dílo doposud neznámých pachatelů vůči představitelům města. To je vše, co vám mohu stoprocentně říci. Případ řeší Policie České republiky," uvedl Jiří Němec, starosta Třebechovic pod Orebem.

Nejvyšší priorita

Z domů v Nerudově ulici nápisy zatím nezmizely, na kostele je už ale návštěvníci hřbitova nenajdou. Případem se zabývá státní policie, která zajistila stopy a vyslechla svědky. „V současné době analyzujeme získané informace. Na případu intenzivně pracují zdejší kriminalisté, kteří spolupracují se specialisty z Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje. Vzhledem k tomu, že se jedná o opakované protiprávní jednání, věnují mu policisté maximální pozornost," dodal Čížkovský.

Útoky na zdejší radní trvají v Třebechovicích už tři roky. Tehdy neznámý vandal posprejoval urážkami dům starosty a nalil mu do studny naftu. Výtečník se neštítil ani oběsit kočku na klice u domovních dveří tajemníka města. Posprejován byl ovšem i dům lidí, kteří se zastupitelstvem či radnicí neměli nikdy nic společného.

Loni zase kdosi posprejoval třebechovickou radnici a školu. I tehdy byly nápisy vyvedeny červeným sprejem a velmi podobným tiskacím písmem a urážely osobu starosty. Další útok se odehrál letos polovině června, kdy někdo zdemoloval vůz starosty. V Bělči se také objevily další hanobivé vzkazy na zdech domů.

Podobné nápisy se objevily také před měsícem na zdech hradecké radnice, odboru dopravy, Žižkových kasáren a domova dětí a mládeže.