„Firma slíbila, že automat zprovozní dnes,“ řekl starosta Jiří Němec v pondělí.

Radnice si od toho slibuje zlepšení situace s parkováním v centru. Náměstí je ucpané auty, která zde často stojí celý den a komplikují zásobování obchodů i parkování obyvatel a návštěvníků. Nedostatek stání v centru pomůže vyřešit i parkoviště u nového supermarketu a v dalších letech chystané rozšíření parkoviště Na Tvrzi.

PSALI JSME:
Třebechovice zpoplatní parkování na náměstí

Akutní nedostatek parkovacích míst netrápí jen krajské město, ale i menší sídla. Parkovací dům? To je utopie, tvrdí například Nový Bydžov.

S výstavbou „parkhausů“ i venkovních parkovišť mají menší města Hradecka většinou stejné potíže. Peníze!

Například Smiřice zhotovily projekt na výstavbu zhruba čtyř desítek parkovacích stání v nejzasaženější lokalitě, na sídlišti generála Govorova, ale na stavební práce už nedošlo. „První z plánovaných tří etap, stavbu parkovacích stání, u kotelny, jsme chtěli za 1,3 milionu korun udělat letos, ale kvůli nižším příjmům byla odložena. Pustíme se do toho, až budou peníze,“ uvedl smiřický starosta Luboš Tuzar.

Potíže s parkováním trápí také Nový Bydžov, kde se před časem dokonce hovořilo o výstavbě parkovacího domu. „To bylo v době, kdy se tvrdilo, že všechno zaplatí Evropa. Pro Bydžov je parkovací dům utopií, na kterou nejsou peníze. V žádném případě se tady myšlenka nebude realizovat,“ je přesvědčen starosta druhého největšího města hradeckého okresu Pavel Louda. Nedostatek míst pro parkování se Nový Bydžov nyní snaží aspoň částečně řešit při nynějších opravách komunikací v blízkosti náměstí. Po jejich stranách několik parkovacích stání bude.

„Díky opatřením, která jsme v letošním roce udělali, je parkovací kapacita ve městě víceméně dostatečná,“ tvrdí starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil. Třicet míst pro vozidla vzniklo zřízením provizorních stání v místě po demolici v Komenského ulici u náměstí, zlepšila se situace také u nádraží. Tady chlumecká radnice rozšířila počet stání pro osobní auta na úkor náklaďáků. Do budoucna v případě potřeby dalších stání uvažuje o zjednosměrnění některých ulic. čímž by na nich mohla vzniknout místa pro parkování.

V Nechanicích vzniká devatenáct míst v Palackého ulici při současné její rekonstrukci, obnovuje se i 25 míst na náměstí. Další rozšiřování parkování v centrální části města už podle starosty Jiřího Pechara není z prostorových důvodů možné.

Na lepší časy v oblasti parkování se blýská v Třebechovicích pod Orebem. Město plánuje rozšíření parkoviště Na Tvrzi u náměstí, což je podle starosty Jiřího Němce otázka jednoho dvou let. Stav by se měl však zlepšit už na podzim, kdy u vznikajícího supermarketu kousek od náměstí staví investor parkoviště pro desítky aut. Ke zlepšení situace s parkováním na náměstí má přispět i plánované zavedení placeného stání. „Toto opatření zavedeme v nejbližší době, v průběhu podzimních měsíců,“ řekl Jiří Němec.