Občanští demokraté se už dříve nechali slyšet, že kvůli situaci ve městě a marné snaze dostat svého zástupce na uvolněné místo radního odcházejí do opozice. To se také stalo, takže rada města je nyní bez nich.

„Místní organizace ODS nepředložila na zasedání zastupitelstva žádný svůj návrh. Proto místostarosta Jaroslav Bartoš navrhl doplnit radu dvěma zastupiteli, a to Jiřím Voslářem a Michalem Haviarem. Ti však nominaci nepřijali,“ uvedl starosta Jiří Němec. Oba navržení sedí v zastupitelstvu jako nestraníci za ODS.

Do třebechovické rady města byli posléze zvoleni Jiří Pospíšil (ČSSD) a Miroslav Hofman (bez stranické příslušnosti, za KDU–ČSL).

Odchod zástupců ODS z orgánu začal na jaře, kdy na funkci místostarosty a radního rezignoval Jindřich Drozd. Jeho odstoupení souviselo s rozmíškami kolem „kauzy voda“, tedy zjištěnými nedoúčtovanými zálohami za vodné, stočné a elektřinu v městských domech.

Drozd jakoukoliv vinu odmítá a tvrdí, že právě on na nesrovnalosti přišel. Na podzim z rady odešel na protest proti marné snaze ODS dostat „svého“ člověka do rady i druhý zástupce této strany, Jiří Čáp.

Rada tedy byla v posledních měsících jen pětičlenná, což sice neodporovalo zákonu, ovšem nebyl to ideální stav.