Ještě nedávno nad jeho pořádáním na hradeckém letišti visel velký otázník. Dnes je již jasno. Druhý víkend v září, od 11. do 13., se Hradec zaplní stovkami tahačů.

„Jednání byla složitá, ale nakonec se nám podařilo dospět k dohodě. Sraz se bude opět konat na stejném místě,“ potvrdil Vladimír Pohl z pořádající Agentury CTM. Kvůli problémům s prostorem na letišti se letos neuskuteční tradiční Tuningfest. „Na základě usnesení rady města a Letištních služeb a.s. nebude možné získat do pronájmu obvyklé plochy na letišti k pořádání naší akce,“ píší na oficiálních stránkách organizátoři Tuningfestu.

Truckeři tak mají štěstí. Přestože se program teprve rýsuje a některá jednání jsou prozatím v plenkách, už nyní pořadatelé slibují několik novinek. „Snažíme se domluvit spolupráci s leteckou společností DSA. Pokud by se nám to povedlo, mohl by se uskutečnit závod mezi vrtulníkem a tahačem. Zpestřením by mohly být i ukázky akrobacie s helikoptérou,“ poodkryl karty letošního ročníku Pohl.

Kromě amerických tahačů, které se vždy těšily velkému obdivu, by se nově mohla na ploše letiště objevit také americká osobní auta. „Rozjednán už je také doprovodný program. Jaká kapela zahraje, se ale nechte překvapit,“ doplnil pořadatel.

Burácející motory a vůni nafty si užijí i lidé ve městě. Letos by se měla uskutečnit spanilá jízda, která byla při minulém ročníku pořádně ochuzená. „Máme přislíbenu podporu města. Tak uvidíme. Jízdy městem by se mohlo zúčastnit kolem 50 nejhezčích trucků,“ uvedl Pohl. Přitom před třemi lety projelo Hradcem při spanilé jízdě kolem šesti set tahačů.

Organizátoři odhadují letošní účast kolem 700 dopravců a zhruba 14 tisíc návštěvníků. „Uvidíme, jak se i na festivalech podepíše finanční krize,“ poznamenal Vladimír Pohl.

Co se na léto na Hradecku chystá:

Přehled velkých hudebních i divadelních akcí či srazů, které se na Hradecku pro letošní rok chystají:

* Smiřický hrnec 2009 – 13. 6., fotbalový stadion ve Smiřicích
*  Divadlo Evropských regionů – 21. – 30. 6., v celém centru Hradce
*  Rock for people – 3. – 6. 7., areál Festival parku
*  Drumska – 10. – 11. 7., areál Festival parku
*  Motosraz IRON BIKERS 2009 – 31. 7. – 2. 8., Chlumec nad Cidlinou
*  Folk a country – 7. – 8.8., areál Festival parku
*  Hip Hop Kemp – 20. – 22. 8.,
Areál Festival park:

*  Semtex festival – 29. 8., areál Festival parku
*  Czech Truckfest – 11. – 13. 9. – areál hradeckého letiště
*  Jazz goes to town