Safari Park Dvůr Králové se jako jediný z kraje dokázal dostat mezi deset nejvyhledávanějších míst České republiky. Loni ho navštívilo 450 722 lidí, což ho zařadilo na 7. místo v ČR. Dvorská zoo oslavila 9. května 75 let od založení. "Díky mým předchůdcům získal dvorský safari park obrovský mezinárodní kredit. Vnímám to jako velký závazek při rozvíjení jejich díla," uvedl ředitel Safari Parku Dvůr Králové Přemysl Rabas.

V sobotu dorazilo do Safari Parku Dvůr Králové 3374 lidí.
Narvané parkoviště, fronty před vstupem. Safari park přilákal přes 3 tisíce lidí

O uplynulém víkendu se otevřely brány Afrického a Lvího safari, kam se můžou lidé vypravit vlastními auty nebo Safaribusy či Afrika trucky. Od 24. května bude možné v zoo i přenocovat, otevře se hotel i Safari kemp. Novinkou je aplikace Mobilní safari, díky které provede návštěvníky Africkým a Lvím safari hlas herce Martina Písaříka.

V počátcích fungování se do zoologické zahrady vcházelo z tehdejší ulice Z. Nejedlého (dnes Štefánikova), asi 20 minut pěší chůze z centra města. Byla to jediná přístupová cesta jak pro návštěvníky, tak i pro zaměstnance.
FOTO: Safari parku je 75 let. Ze zookoutku se stalo zařízení světového významu

Třinácté jsou mezi českými turistickými cíli Adršpašské skály. Tam se v roce 2020 vydalo 286,8 tisíc lidí. Letos zažívají novinku v podobě on-line rezervačního systému, který pustí do skal omezený počet návštěvníků, 4 tisíce denně. Systém přináší výhody lidem, kteří si návštěvu skal objednají v předstihu na internetu. Může se ale také stát, že vstupenky budou na danou hodinu či den u kamenných pokladen vyprodané.

"Návštěvnický tlak na území skal byl opravdu velký, docházelo k jeho poškozování a porušování pravidel. Doufáme, že si lidé na on-line rezervační systém postupně zvyknou a návštěvnost se více rozloží v průběhu dne," řekla koordinátorka cestovního ruchu v Adršpachu Kateřina Menšíková.

Nájezd turistů v Adršpachu
V Adršpachu pustí do skal za hodinu 400 lidí, online prodej předejde zklamání

Lanová dráha Sněžka je na 22. místě. Loni se jí svezlo 231,5 tisíc osob. Turisté letos na Sněžce neuvidí zábrany v podobě ochranných sítí, které tam loni rozmístila Správa Krkonošského národního parku kvůli neukázněným návštěvníkům hor. "Stěžejní měsíce představují pro lanovku červenec a srpen, kdy bývá největší nápor," tvrdí náčelník Lanové dráhy Sněžka Jiří Špetla.

Všechna tři nejvyhledávanější místa kraje podle dat České centrály cestovního ruchu CzechTourism zaznamenala ve srovnání s rokem 2019 výrazný pokles návštěvnosti. Důvod je zřejmý: lockdown. V případě lanové dráhy Sněžka představuje pokles 81 tisíc lidí, u Safari Parku Dvůr Králové 91 tisíc, do Adršpašských skal zavítalo dokonce o 176 tisíc lidí méně než v roce 2019, kdy jich dorazilo 462 tisíc.

Náčelník Lanové dráhy Sněžka Jiří Špetla.
Nový náčelník lanovky na Sněžku věří lidem, že budou ve frontě ukáznění

Ačkoliv většina míst evidovala výraznější pokles návštěvníků, ve dvou případech z elitní desítky krajských turistických cílů jejich počet naopak narostl. Týká se to rozhledny na Velké Deštné v Orlických horách a Labské stezky v Kuksu.

Rozhledna na nejvyšším vrcholku Orlických hor na Velké Deštné zaznamenala po svém otevření v říjnu 2019 boom. V roce 2020 na ni vystoupalo 119 tisíc osob, což ji řadí na 8. místo pořadí turistických cílů v kraji. Mezi rozhlednami v ČR byla druhá hned za pražským Petřínem. Stala se navíc Rozhlednou roku a Stavbou roku Královéhradeckého kraje.

Slavnostní otevření nové rozhledny na Velké Deštné v Orlických horách.
Velká Deštná má nejhezčí rozhlednu roku

V porovnání s předchozími roky stoupl počet lidí na Labské stezce v Kuksu. Automatický sčítač, který je umístěn na okraji obce Kuks přímo u informační tabule Labská stezka, evidoval v roce 2020 celkově 110 983 průchozích osob. To je o 22 tisíc více než předchozí rok. "Z celkového počtu bylo 32 tisíc pěších turistů a 79 tisíc cyklistů. Denní maximum bylo 9. května, kdy tímto místem cyklostezky projelo nebo prošlo 1954 osob," sdělila Kateřina Karešová ze spolku Podzvičinsko.

Muzikál Noc na Karlštejně měl loni v prostředí barokního areálu Kuks velký úspěch, odehrála se tam tři vyprodaná představení.
Nádvoří v Kuksu se promění v létě v jeviště muzikálů, divadla i opery

TOP10 TURISTICKÝCH CÍLŮ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE 2020

1. Safari Park Dvůr Králové 450,9 tisíc návštěvníků

2. Adršpašské skály 286,8

3. Lanová dráha Sněžka 231,5

4. Stezka korunami stromů Krkonoše Janské Lázně 179,7

5. Prachovské skály 151,2

6. Hospitál Kuks 136,2

7. Zámek Dětenice 128,0

8. Rozhledna na Velké Deštné v Orlických horách 119,1

9. Hrad a zámek Staré hrady 111,2

10. Labská stezka Kuks 111,0