Pestrý program prezentuje například i gastrokurzy, které představí teplou i studenou kuchyni nebo kurzy, které ženám poradí, jak se nalíčit.

„Akce je určena pro opravdu širokou veřejnost. Měla by lidem vštípit do povědomí, že vzdělávat se je důležité v každém věku," naznačuje koordinátorka týdne Věra Moderová.

Lidé si podle ní už na akci, která se koná pod záštitou hejtmana kraje Lubomíra France, zvykli a v hojném počtu se účastní například ukázek rekvalifikačních kurzů. „Týden vzdělávání navštěvují  důchodci, maminky na mateřské dovolené, účastní se i podnikatelé. Některé z přednášek jsou určeny i pro odbornou veřejnost, například pro ekonomy," dodává koordinátorka.

Kromě témat zaměřených na vzdělání se program věnuje i volnočasovým aktivitám. Například rozvoji osobnosti, sebepoznávaní nebo sportu. Lidé si tak můžou přijít vyzkoušet aerobik pro začátečníky, spinning nebo základy jógy. „Letošní ročník má na programu i jednu perličku. Možná totiž přijde i kouzelník," usmívá se Věra Moderová.

„Tento rok se do týdne vzdělávání poprvé zapojilo také muzeum a galerie. Zúčastní se ho také oblastní inspektorát práce a dokonce i Armáda České republiky a záchranná služba, která lidem předvede ukázky první pomoci. Chceme, aby si z programu vybral skutečně úplně každý," vysvětluje Věra Moderová.

Veškerý program je úplně zdarma, na některé z přednášek, lekcí nebo poradenství je ovšem nutné přihlásit se předem. Většinu z prostorů poskytuje prezentujícím se firmám a spolkům královéhradecká pobočka úřadu práce, program se odehrává ale například i v knihovně města ve Wonkově ulici, ve Svobodných Dvorech, na prohlídku zve i Muzeum východních Čech.

Týden vzdělávání dospělých probíhá nejen Hradci Králové, ale v celém Královéhradeckém kraji. Kromě Hradecka také na Trutnovsku, Rychnovsku, na Náchodsku a na Jičínsku. Na zajímavou akci zvou organizátoři týdne například do Meziměstí, kde pořádá den otevřených dveří Továrna na zážitky. Předem zaregistrovaní zájemci si tu mohou užít ukázkové hodiny kurzů pro získání zbrojního průkazu, kurzů horolezectví, bowlingu, zvyšování fyzické kondice v posilovně nebo různé relaxační metody.

Program poběží celý týden
Týden vzdělávání dospělých začíná už v pondělí 10. listopadu a jak už sám název napovídá, na zajímavé přednášky, ukázky kurzů, semináře nebo poradenství můžete chodit celý týden a to až do pátku 14. listopadu. Vše je zcela zdarma, jen na některé hodiny je třeba se předem přihlásit.
Je vám 50 a více a pečujete o své blízké? Nenechte se diskriminovat na trhu práce, najděte novou motivaci a životní směr! Právě tento seminář otevírá celotýdenní program. Začíná v pondělí v 9 hodin na krajské pobočce úřadu práce ve Wonkově ulici. Tento den vám zde poradí i s výběrem rekvalifikačního kurzu nebo například s tím, jak vám může úřad práce pomoci s podnikáním. V pondělí odpoledne si můžete zajít osvěžit i cizí jazyky – konverzační setkání začíná v 16 hodin v knihovně města vedle úřadu práce. Kompletní program akce naleznete na stránkách www.kr-kralovehradecky.cz.