Budoucí lídři společnosti, géniové, elita – slovy chvály a uznání se včera v prostorách Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové nešetřilo. A není divu, konala se tam prestižní krajská přehlídka Středoškolské odborné činnosti (SOČ), jejíž už 37. ročník  v krajské metropoli letos přivítal osmdesátku středoškoláků z celého kraje.

„Letos poprvé je zastoupeno všech pět okresů, nejvíce soutěžních prací je pochopitelně z Hradce Králové, protože je tu nejvíc středních škol," uvedl předseda krajské komise SOČ Královéhradeckého kraje Luboš Hodný.

Soutěžící do Hradce přivezli 71 prací. O postup do celostátního kola, které bude v červnu hostit Vysoká škola ekonomická v Praze, bojovali v osmnácti kategoriích podle oborů.

Požární časomíra nebo teleport

Odborné poroty se tak seznámily například s projektem třídící linky, požární časomíry, gravitační vírové vodní elektrárny nebo přenosné 3D tiskárny, 3D scanneru a teleportu. „V každém ročníku jsou úspěšné jak přírodovědné, technické, tak i společenskovědní obory. Právě v těch společenskovědních míváme úspěchy," hodnotil dosavadní „sočky" mimo jiné také odborný garant soutěže Luboš Hodný.

Práce odhalí výstava v muzeu

Mladí géniové z kraje se svými soutěžními pracemi budou moci pochlubit ještě jednou, a to široké veřejnosti. V pátek totiž začíná výstava jejich prací v Muzeu východních Čech, která potrvá do poloviny června. Vernisáž začíná v 17 hodin.

Polovina vítězů je z Hradce, zabodovala gymnázia
V oboru matematika a statistika se raduje Martin Audrlický z Biskupského gymnázia Bohuslava Balbína. Kolegové Markéta Dvořáková a Filip Blažek ovládli obor ochrana a tvorba životního prostředí. Nejlepší byla i Kateřina Vojtěchová v oboru biologie a Jana Slobodová ve zdravotnictví. Fyziku opanoval Jiří Zeman z Prvního soukromého jazykového gymnázia. Úspěšná byla v chemii i jeho kolegyně Hana Nguyenová.  Gymnázium J. K. Tyla slavilo v teorii kultury, umění a umělecké tvorby, kde zvítězila Lucie Jarkovská a v oboru pedagogika, psychologie, sociologie a problematika volného času, kde postoupily Martina Mrázková a Anna Staňková. Bodovali i vyslanci Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy v Jičíně. Obor informatika totiž vyhrál Mojmír Křížek, v oboru tvorba učebních pomůcek, didaktická technologie zvítězil Daniel Zelenka a konečně v oboru strojírenství, hutnictví, doprava a průmyslový design byl nejlepším Martin Soukup. Zazářili i zástupci Vyšší odborné školy a Střední odborné školy v Novém Bydžově. V oboru ekonomika a řízení vyhrála Klára Cermanová a v geologii, geografii potom Michal Čerych. V oboru zemědělství, potravinářství, lesní a vodní hospodářství slavil Petr Holčík z SŠZE a SOUCHKT Kostelec nad Orlicí. V oboru elektrotechnika, elektronika a telekomunikace zase Matěj Kebort z ISŠ Nová Paka, v oboru stavebnictví, architektura a design interiérů Tomáš Kodet z hradecké „stavebky" a historii Anna Sedláčková z jičínského Lepařova gymnázia. Obor filozofie, politologie a ostatní humanitní a společenskovědní obory ovládla Kateřina Sokolová z OA, SOŠ a JŠ s PSJZ Hradec Králové.