Před dvěma lety se obnovy pivovaru dočkal Hradec Králové. Na dlouhou tradici pivovarnictví v krajském městě navazuje od roku 2017 Královéhradecký měšťanský pivovar na Velkém náměstí. Nyní to vypadá, že obnovy pivovaru by se měli dočkat i v nedalekých Smiřicích.

Město už má konečně vyjádření památkářů

O plánu obnovit chátrající pivovar v zámeckém areálu hovořil pro Deník dlouholetý starosta Smiřic Luboš Tuzar už před třemi lety. Hlavním investorem měla být soukromá firma. Jak tedy projekt pokračuje? „Rozhodně jsme se ho nevzdali. Po dvou letech jsme se dopracovali k závaznému stanovisku od památkářů, které není v konfliktu se záměry investora ani města,“ potvrdil nyní starosta Tuzar s tím, že zrovna minulý týden měl kvůli obnově pivovaru jednání. Do konce roku chce mít jasnou strategii. Město je ochotno se na projektu finančně spolupodílet.

„Budova je zatím v našem vlastnictví. Jsme ochotní řešit záležitosti ohledně pláště budovy, jako jsou okna, dveře, fasáda nebo střecha. Všechno ostatní ale musí jít za investorem,“ doplnil Tuzar. Do poloviny příštího roku chce městský úřad vyřešit úpravu komunikace, která by měla mimo jiné v budoucnu sloužit pro dopravní obsluhu pivovaru.

Ilustrační foto.
Sdílení elektrokol v Hradci? Není prý kvůli radnici

Smiřický pivovar v zámeckém areálu fungoval od roku 1560. V 17. století z něj pocházel největší příjem smiřického panství. V roce 1697 pivovar vyhořel a požár se přenesl i na celé městečko. Po obnově se zde vařilo pivo až do roku 1949.