Prohlédnout si mohli i povříslovačku – mašinku na výrobu slaměných provazů. Samozřejmostí je ve skanzenu i pečení výborného chleba i domácích koláčů.

Pro letošní ročník ukázek vesnického hospodaření napekli pracovníci skanzenu na pět set koláčů s makovou, povidlovou nebo tvarohovou náplní a přibližně pětadvacet bochníků oblíbeného domácího chleba.

Návštěvníky samozřejmě nenechaly ukázky přístrojů v klidu, a tak si mohli některé z nich vyzkoušet. Například mlácení obilí cepem po starém způsobu zaznamenalo velký zájem.

„Mlácení cepem mělo svá pravidla. Mlátit obilí se učily děti od pěti, šesti let. Aby se mlatci při práci vzájemně nepomlátili, pomáhali si různými říkankami. Každý v ní měl přidělenou slabiku, kterou si pamatoval a na níž pracoval. Říkanky mlatců jsou dochovány v kronikách a historických materiálech, " vysvětlila Petra Zárubová. Ukázky tohoto řemesla měla na starosti.

Další z akcí, na níž jste zváni, se uskuteční o víkendu 21. a 22. září v duchu „Starých řemesel".

Anketa: Co vás na skanzenu baví?

Jitka Kuthanová, 71 let, Hradec Králové:
Stále se ve skanzenu něco staví a vylepšuje. Klobouk dolů před aktivitou lidí, co se o něj starají.

Pavel Plzák, 53 let, Břasy u Rokycan:
Končíme dovolenou a cestou domů jsme se tady zastavili, moc se nám tady líbí, máme skanzeny rádi.

Jiří Neuman, 16 let, Krňovice:
Je tady hodně věcí ke koukání. Podle mě  každý, kdo sem přijde, si v areálu něco pro sebe najde.

Krystýna Moníková, 67 let, Hradec Králové:
Líbí se mi tady, jezdíme sem už dlouho a když je potřeba, občas i rádi s něčím vypomůžeme.

Eva Ženíšková