Pozorovat můžeme Měsíc v úplňku, přesně 9. února. Nastává polostínové zatmění Měsíce, z našeho území však není viditelné. V tomto týdnu Měsíc prochází na obloze souhvězdími Raka, Lva, Panny a Vah.
V noci z 11. na 12. února se promítá jižně od planety Saturn, v noci ze 13. na 14. února poblíž hvězdy Spika, nejjasnější stálice v souhvězdí Panny.
V pondělí 16. února ve 22 hodin a 37 minut je Měsíc v poslední čtvrti.

Planety: Nejjasnější planeta sluneční soustavy Venuše zapadá před půl desátou večer. Pohybuje se v souhvězdí Ryb, její jasnost stále stoupá. Je nejvýraznějším objektem večerní oblohy. Nažloutlý Saturn vychází kolem půl osmé večer, promítá se do souhvězdí Lva.

Astronomické zajímavosti: V tomto týdnu můžeme na ranní obloze pozorovat i malým hvězdářským dalekohledem kometu C/2007 N3 (Lulin), která bude patrně nejjasnější kometou letošního roku. Byla objevena v červenci 2007, v tomto týdnu přejde ze souhvězdí Vah do Panny, o víkendu se bude v její blízkosti pohybovat ubývající Měsíc. Nejvíce k Zemi se kometa přiblíží 24. února, a to na vzdálenost 61 milionů km. Mapka vám bude zaslána na požádání.

Jiří Kordulák, Hvězdárna v Úpici