Oživit projekt výstavby pomníku významného bývalého starosty Františka Ulricha se po téměř třech letech rozhodlo vedení radnice. Původní kontroverzní návrh zamítli památkáři, a tak se město rozhodlo najít nové řešení.

„Hradec by měl mít vzpomínku na nejslavnějšího starostu, ať už se jedná o jednoduchou desku či kontroverzní sochu. Je to prvek, který obohacuje město,“ řekl náměstek primátora Martin Soukup.

Podle vedení radnice by pomník měl být hotový do konce roku 2010. Zatím však není jasné, kde by měla socha starosty, který vedl Hradec Králové v letech 1895 až 1929, stát. Radnice ji chtěla původně umístit na Ulrichovo náměstí v památkové zóně.
S tím však nesouhlasí městští památkáři. Jedním z argumentů je, že náměstí vytvořené podle návrhu Josefa Gočára tvoří urbanistický celek, kde nové prvky nemají místo.

„Nejdříve musíme vytipovat vhodné lokality. A pokud to bude v památkové zóně města, tak musíme vyjednat podmínky vzniku díla s památkáři,“ řekl Soukup.

Stavba by podle náměstka měla přijít na 2,6 milionu korun, které zastupitelé před lety na pomník uvolnili z rozpočtu města. Další náklady měl tehdy pokrýt nadační fond Město Hradec Králové Dr. Františku Ulrichovi. Ve sbírce, kterou město a fond společně vyhlásily, se sešlo 580 tisíc korun.
„Větší část peněz z fondu, který je nyní v likvidaci, se použila na financování architektonické soutěže. Peníze města se vrátily zpět do rozpočtu,“ řekla bývalá tajemnice fondu Marie Juppová.

Původní architektonickou soutěž na stavbu pomníku vyhráli sochař Pavel Doskočil a architekt Alexandr Wágner. Jejich návrh zachytil Ulricha sedícího za psacím stolem na čtrnáct metrů vysokém sloupu. Na starostu se lidé měli dívat třemi dalekohledy, umístěnými v rozích náměstí.

„Jako vítězové jsou hlavními kandidáty na získání zakázky. Určitě by to bylo rychlejší. Ale jednou z možností je i nová soutěž,“ dodal Soukup.