Fotbalová horečka. Je to klišé, ale taky název skvělé knihy anglického autora světových bestsellerů Nicka Hornbyho, mimochodem oddaného fanouška londýnského Arsenalu – a tedy reprezentačního kapitána Tomáše Rosického.

Tahle „nemoc" bude v příštích týdnech ovládat celý kontinent včetně Česka. Hraje se mistrovství Evropy. „Věříme, že nadšení pohltí všechny naše fanoušky. Jejich podporu potřebujeme," říká slavný brankář Petr Čech.

Ano, stane se. Města se už chystají. V Praze na Staroměstském náměstí vyroste celá fotbalová vesnička… V Hradci to nebude tak velké, ale i tady můžete fandit národnímu týmu před plátnem a v davu!

Pódium s velkoplošnou obrazovkou vyroste v pátek na Ulrichově náměstí. „Věříme, že první zápas s Ruskem bude sledovat aspoň dva tisíce lidí," říká za organizátory Jan Vrajík. „Předpověď počasí je poměrně příznivá," upozorňuje. V pátek by mělo být kolem čtyřiadvaceti stupňů Celsia nad nulou.

Program na náměstí začne v 17 hodin, fotbal nebude jedinou jeho součástí. „Chceme, aby se bavila celá rodina," přeje si Jan Vrajík. „Budou tam atrakce, muzika, samozřejmě občerstvení, dobré pivo," vypočítává.

Velkoplošná obrazovka nebude v centru města při všech duelech národního mužstva na šampionátu. Druhý souboj s Řeckem bude bez ní, vrátí se sem zase až na třetí duel s domácím Polskem.

Druhým místem, kde mohou fanoušci hnát tým za úspěchem, bude již tradičně kino Centrál. Do něj se vejde tři sta šedesát návštěvníků – a mělo by vysílat všechna tři česká utkání v základní skupině šampionátu.

Na rozdíl od Centrálu se tentokrát fotbaloví příznivci nesejdou v letním kině Širák. Ač i tady bylo při minulém mistrovství Evropy v roce 2008 možné sledovat česká vystoupení. „Zápasy začínají ve tři čtvrtě na devět, a to je u nás ještě světlo. Nechceme dráždit diváky," vysvětluje šéfka kina Júlia Špalková. Fotbal zkrátka nebyl na plátně vidět, diváci si museli počkat až na druhý poločas.

Přesto je letní kino připraveno. Pokud reprezentace postoupí do čtvrtfinále, bude vysílat. „To snad poručíme větru dešti," směje se Júlia Špalková.

Nejdřív je to ale na Rosickém a jeho kumpánech.

Program Čechů

Pátek, 8. června: 20.45: Česko – Rusko (Vratislav)
Úterý, 12. června: 18.00: Česko – Řecko (Vratislav)
Sobota, 16. června: 20.45: Česko – Polsko (Vratislav)