Kaple Zjevení Páně v areálu smiřického zámeckého parku je barokním unikátem, jehož interiér zdobí jeden z nejkrásnějších obrazů malíře Petra Brandla. Teď ji ale „zdobí" spíše flekatá fasáda. Ta by se měla letos v létě konečně dočkat opravy.

„Vše závisí na tom, zda se nám stejně jako loni podaří získat dotaci od ministerstva kultury," naznačil starosta Luboš Tuzar. Uzavřel by se tak kolotoč rekonstrukcí, které  trvají několik let.

Oprava fasády probíhala na sakrální stavbě naposledy mezi lety 1996 a 2002. Tehdy se však nátěr nepodařil a brzo ho začal smývat déšť.

Kaple je pro město důležitá i kvůli Smiřickým svátkům hudby. Za deset let festivalu obec navštívilo na 16 tisíc posluchačů i řada světoznámých hudebníků včetně houslového virtuóze Jaroslava Svěceného, který akci spoluzakládal.

Letošní jedenáctý ročník, který se koná právě v kapli Zjevení Páně, začíná už 12. dubna.

V zámeckém areálu však nezůstane jen u oprav kaple. Rekonstruovat by se tu měly i další stavby.

Policejní služebna se stále opravuje

Zásadní investicí loňského roku byla rekonstrukce domu na Palackého ulici, kterou se nepodařilo dokončit a tak je prioritou i roce 2014.

Do domu se stěhuje obvodní oddělení policie. „Opravy služebny začaly v říjnu a potrvají do konce letošního března," upřesnil starosta a dodal, že investice, kterou město z většiny hradí z vlastní kapsy, vyšla zhruba na tři milióny korun.

A co dalšího přinese rok 2014 Smiřicím? „V těchto dnech uvažujeme o koupi zahradního malotraktoru.  Hodil by se na sekání a sbírání listí," míní Luboš Tuzar.

V plánu jsou i větší investice: výměna oken ve zdravotním středisku, oprava chodníků nebo vybudování nové přírodní tělocvičny v areálu školního hřiště. Ve hře je také zvýšení počtu parkovacích míst nebo zakoupení plošiny  na schodiště pro hůře pohyblivé obyvatele penzionu.

„Loni se nám povedlo vybudovat spoustu věcí. Rádi bychom v tomto tempu pokračovali i příští rok," hodnotí počínání obce Luboš Tuzar, který je s tím, co se podařilo, spokojen.

Loňský rok? Nový sběrný dvůr i zeleň

V roce 2013 Smiřice opravdu nezahálely. Postavil se nový  sběrný dvůr v lokalitě Zderaz, podařila se také rekonstrukce stoupaček vody a kanalizace v místním zdravotním středisku v hodnotě 800 tisíc korun. Výměny oken se dočkal místní Dům dětí a mládeže společně s Loutkovým divadlem.

Na své si přišla i zeleň. V květnu bylo vysázeno na 1 400 sazenic smrčků, které zaplnily mýtinu v lese pod Chloumkem, jež tu vznikla po kalamitě v červenci 2012.

Přibližně 200 000 korun město vložilo do revitalizace zámeckého parku.

Veronika Skřivanová