Kromě koncertů a atrakcí přímo v areálu nabídne akademická část programu, které je určená přímo absolventům, především setkání s těmi učiteli královéhradecké vysoké školy, kteří se již stali doslova legendami a na něž vzpomínají mnohé ročníky někdejších studentů.

Zpět do lavic

Již v roce 2013 při prvním setkání projevovali návštěvníci velký zájem o přítomnost svých bývalých profesorů, o společné fotografie, podepsanou knížku či o společný přípitek.

Právě pro ně připravily fakulty výběr svého „best of", tedy toho nejlepšího z nabídky, a lákají bývalé kolegy zpátky do lavic. Bez nadsázky s dojetím se kupříkladu dosud ohlížejí mnozí absolventi Fakulty informatiky a managementu za společnými hodinami s Jiřím Štyrským, jemuž před dvěma roky připravili někdejší posluchači skutečné ovace a na nějž se mohou těšit opět letos při přednášce a besedě „Co nám cestovní ruch dal a vzal".

Je zřejmé, že vynikající rétor a znalec dalekých zemí z katedry rekreologie a cestovního ruchu připraví návštěvníkům opět nevšední zážitek ve znamení putování po exotických zemích. Stále platilo a platí, že z přednášek docenta Štyrského se prostě předčasně neodchází, ba že bývá nouze o volná místa!

Sraz učitelů

Všechny kantory bývalé i současné, kteří od 60. let 20. století stanuli s diplomem z hradecké Pedagogické fakulty za katedrami bezpočtu škol, přivítá osobně děkan této fakulty a znalec psychologie žáků i samotných učitelů Pavel Vacek. S oblibou sám zdůrazňuje, že se jistě nenajde v královéhradeckém či pardubickém kraji škola, kde by se nevyskytoval jako učitel alespoň jeden jeho bývalý student.

A zmiňujeme-li již Pedagogickou fakultu, rozhodně není bez zajímavosti, že jedno malé setkání absolventů s někdejším nezapomenutelným učitelem se konalo právě před pár dny.

V Mladých Bukách na Trutnovsku se s někdejším děkanem fakulty a historikem Vladimírem Wolfem sešlo několik věrných studentů, s nimiž zde v roce 2001 provedl zjišťovací archeologický výzkum, který měl lokalizovat jednu ze dvou místních tvrzí.

„Toto milé setkání ozdobili příslušníci dokonce již třetí generace. Pana profesora totiž přijeli pozdravit studenti i se svými dětmi, jako například paní učitelka Lenka Morávková z Lomnice nad Popelkou. Již teď se všichni těší, až dokončí své vypravování 12. září přímo na univerzitě," uvedl Ondřej Tikovský, mluvčí a kancléř Univerzity Hradec Králové.

Historie i politika

Obzvlášť natěšená na setkání absolventů je Filozofická fakulta, která právě tento měsíc slaví desáté výročí svého založení. Návštěvníkům Dne univerzity nabídne tři přednášky uznávaných odborníků, které mohli její absolventi vídat v učebnách fakulty již před řadou let a kteří stále vychovávají další a další generace společenskovědních specialistů.

V 10.30 hodin odstartuje program fakulty archeolog Jaromír Kovárník přednáškou „Rondely jako monumenty pravěku na příkladech z východních Čech", při níž přítomné provede dobrodružnou objevitelskou cestou do pravěku. Ve svém výkladu odhalí, co všechno se skrývá pod zemí v našem okolí – za humny Hradce Králové!

Věnovat se bude monumentálním kultovním areálům, které patří k výrazným a stále diskutovaným jevům zejména mladší a pozdní doby kamenné, které jsou právě odkrývány i v okolí krajského města.

V pravé poledne zahájí své zasvěcené vyprávění o vývoji „portugalské Ameriky" oblíbený znalec všeho portugalského Jan Klíma z katedry politologie, mimo jiné autor publikace Dějiny Brazílie.

Právě Jan Klíma patří k těm učitelům, kteří hoří pro svůj obor a jsou díky své strhující schopnosti výkladu s to nadchnout pro téma početné přítomné. Stovky studentů stále vzpomínají na jeho populární přednášky z dějin Portugalska a jeho kolonií, při nichž jim odhalil do té doby téměř neznámý svět.

Téma vystoupení Jana Klímy pro setkání absolventů je příznačné vzhledem k blížícím se Letním olympijským hrám 2016, které bude hostit právě Brazílie.

Upálení Jana Husa

Poslední setkání, aktuálně laděné pro letošní rok, tentokrát k aktuálnímu tématu výročí upálení mistra Jana Husa, započne ve 13.30 hodin zasloužilý profesor historie František Musil. Poreferuje o husitství ve východních Čechách.

Po celou dobu setkání si budou moci absolventi, studenti, bývalí i stávající vyučující a další přátelé hradecké „fildy" prohlédnout výstavu fotografií mladých politologů z jejich cest do Latinské Ameriky a Afriky.

K vidění bude také smyčka fotografií dokumentujících vývoj Filozofické fakulty od jejích prvních krůčků až k dnešní podobě.

Absolventi FF UHK se již nyní domlouvají a rezervují si na Den univerzity učebny v Objektu společné výuky, které budou vyhrazeny pro jejich setkání a vzpomínání na studentská léta.

Josef Hynek, rektor Univerzity Hradec Králové
„Srdečně zveme nejen všechny absolventky a absolventy, kteří se jistě těší na setkání s bývalými spolužáky a učiteli, ale i jejich rodinné příslušníky a přátele, již se mohou seznámit s prostředím rozšiřujícího se kampusu naší univerzity, účastnit se doprovodného programu či si jen poslechnout některou z mnoha kapel. Věřím, že den univerzity bude příjemný pro dospělé i děti a těšíme se na Vás."

Pavel Vacek, děkan Pedagogické fakulty UHK:
„Jako představitel nejstarší součásti Univerzity Hradec Králové pociťuji násobnou „zvací" a „vítací" zodpovědnost. Rád bych přivítal především Vás, studentky a studenty z šedesátých let. Tedy ty z Vás, kteří pamatují vznik naší pedagogické fakulty. Právě v loňském roce jsme slavili 50. výročí od jejího „povýšení" z pedagogického institutu na fakultu. Těšíme se rovněž na studenty z let sedmdesátých, kteří jsou věkově mými vrstevníky. A samozřejmě zvláštní respekt budí i generace let osmdesátých, které na konci této dekády aktivně zasáhly do celospolečenského vývoje a přispěly k nastartování nové etapy vývoje naší fakulty. Absolventky a absolventi z let devadesátých a prvního desetiletí 21. století jsou pak profesní skupinou mladší a střední dospělosti a zřejmě v současnosti nejvýznamněji ovlivňují dění v českém školství. I Vy jste upřímně zváni. Přirozeně neméně rádi zveme a vítáme i ty nejčerstvější kolegyně a kolegy. Máme Vás ještě v živé paměti v rolích nedávných studentů. Zatím se s praxí pedagogické profese postupně sbližujete a pevně doufám, že v ní naleznete celoživotní zalíbení."

Václav Janeček, děkan Fakulty informatiky a managementu UHK:
„Dnes otevíráme fakultu pro více než šest tisíc absolventů a přirozeně všechny další zájemce. V atriu na vás čekají moji kolegové, aby se s vámi setkali a pohovořili s vámi o nejnovějších trendech v oblasti informatiky, managementu i ekonomie. Rádi vám ukážeme, co je nového v oblasti mobilních technologií, jistě může být také zajímavé prohlédnout si laboratoře pro výuku počítačových sítí, které byly nově otevřeny letos. Máme i skvělé odborníky, se kterými můžete pohovořit o takových příjemných věcech, jako jsou nové trendy v cestování a rekreačním sportu. Nabízíme zajímavé přednášky, včetně vystoupení profesora, jednoho ze „zakladatelů FIM", na druhé straně se můžeme těšit i na vystoupení našich absolventů na téma „Sedm let poté"."

Pavlína Springerová, děkanka Filozofické fakulty UHK:
„Letošní Den univerzity je pro filozofickou fakultu speciální v tom, že právě v roce 2015 si naše fakulta připomíná deset let od svého vzniku. Za deset let se na naší fakultě odehrála řada pozitivních věcí a událostí, díky nimž se FF UHK stala etablovanou součástí rodiny filozofických fakult v Česku. Zároveň se podařilo vytvořit fakultu konkurenceschopnou, o čemž svědčí především kvalitní vědecké výstupy našich akademiků a stále rostoucí internacionalizace naší instituce. Přijďte tedy i vy – absolventi a přátelé FF UHK – popřát naší fakultě, ať v rozpuku může slavit další a další dekády své existence. Jste srdečně zváni a těšíme se na milé shledání!"

Pavel Trojovský, děkan Přírodovědecké fakulty UHK:
„Naše fakulta začátkem tohoto měsíce oslavila své páté narozeniny a roste jako z vody nejen odborně, nýbrž i napohled. Přijďte se podívat, jak se nám každým dnem zvětšuje stavba našeho nového domova – budovy fakulty, do které se již za dva roky přestěhujeme!"

Zuzana Truhlářová, ředitelka Ústavu sociální práce UHK:
„Škola, tak jak si ji pamatujeme z dob více či méně minulých, už není jen milníkem či zastávkou, který mineme a v nejlepším případě se k ní vracíme jen ve vzpomínkách. Vysoká škola provází své studenty po celý jejich profesní život, protože sociální realita přináší neustálé proměny a sociální pracovníci a pracovnice se jim musí neustále přizpůsobovat a pracovat na svém sebezdokonalování. Proto Den univerzity vnímám jako další z mnoha příležitostí, kdy se absolventky a absolventi mohou setkávat se svými kantory a kolegy nejen, aby vzpomínali na „staré dobré časy", ale hlavně aby načerpali inspiraci a sílu pro své nelehké poslání."

Prohlídky univerzitních budov

Návštěvníci mají jedinečnou příležitost prohlédnout si univerzitní areál Na Soutoku, kterým budou po celý den provázet nejvyšší členové akademického sboru univerzity, rektor, prorektoři a děkani fakult. Nepochybně bude pro absolventy i jejich rodinné příslušníky neopakovatelným zážitkem projít se areálem pod vedením vrcholného managementu školy a poslechnout si vyprávění o akademickém životě dneška či nahlédnout do zákulisí studentského života. Kromě budov Na Soutoku budou zpřístupněny i další objekty univerzity rozmístěné po městě.

Levnější pokrmy

Přítomní absolventi, kteří se  se při vstupu do budov registrují u hostesek navíc získají slevu na speciální studentské menu nabízené v restauraci hotelu Vacek „Pod Věží" na Velkém náměstí a v hospodě Na Hradě na královéhradeckém starém městě.

Chodník slávy

Podobně jako v roce 2013 si držitelé diplomu z fakult hradecké univerzity budou moci půjčit štětec a barvu a zanechat své jméno s rokem svého absolutoria na chodníku slávy, který se v areálu univerzitního kampusu pomalu rozrůstá. Univerzita je zvědavá, který zápis s rokem promoce dosáhne nejhlouběji do historie školy.

Místo setkání

Některé bývalé studijní skupiny a ročníky si již dopředu zamluvily učebny, které pro ně budou plnit úlohu základen k setkávání, pro všechny ostatní pak bude ve dvoraně hlavní budovy univerzity instalována zeď vzkazů, na niž budou moci přítomní zanechat zprávu pro očekávané či hledané bývalé spolužáky a přátele.

Památeční razítko

Jednou ze zajímavostí sobotního setkání bude možnost pro bývalé studenty Fakulty informatiky a managementu nechat si vtisknout do svých starých indexů památeční razítko připravené unikátně právě pro sobotní Den univerzity 2015.

Studentský park otevře své brány veřejnosti

Jedním z vrcholů programu bude v 11.45 hodin slavnostní otevření studentského parku, který vznikl na neupravené a pusté pláni před kampusem a bude sloužit nejen studentům, ale i veřejnosti. Zároveň s tím proběhne slavnostní vyvěšení vlajek univerzity a fakult. Hned poté se přítomní odeberou a společnou rukou hosté, představitelé školy a zástupci absolventů vysadí dva památné stromy, které budou na 12. září 2015 upomínat. A protože je park vskutku nevšedně koncipován a nechybějí v něm zajímavosti botanické ani neobvyklé terénní prvky, nabídne škola přítomným jeho prohlídku spolu s architektem a autorem koncepce Miroslavem Gebasem a původcem řešení sadařských kompozic zahradním architektem Pavlem Doležalem. Areál nabídne i vyžití přítomným dětem – v jedné části parku bude mít své stanoviště pro děti Základní škola Hučák, jedná se o školu s jenským plánem a sloganem Škola, kde to žije! Ve druhém sektoru studentského parku rozvinou sportovní aktivity pro děti i jejich rodiče odborníci z Katedry rekreologie.

Nebude chybět hudba ani občerstvení

Přímo v areálu vyroste kolem venkovního pódia festivalové městečko. Koncertně vystoupí mezi 12. a 22. hodinou skupiny Progres 2, Abraxas, Kantoři, The Atavist a kapela zformovaná ze studentů a absolventů univerzity Memphis. Festivalové městečko nabídne všem návštěvníkům občerstvení a nápoje v bohatém výběru tak, aby všichni mohli v univerzitním areálu Na Soutoku pohodlně strávit i celý den s veškerým komfortem. Kvalitní káva, uzeniny, pivo či destilované nápoje jistě stvrdí obsah mnohých setkání po letech.

Fotopamátka

Přímo v hlavní budově univerzity bude v provozu fotokoutek, kde se budou moci přítomní nechat zvěčnit se s bývalými spolužáky a učiteli, které potkají, nebo třeba s maskotem některé z fakult, kteří se budou v areálu celý den pohybovat.