„Aulu využíváme nejen ke slavnostním příležitostem jako jsou imatrikulace, promoce či sponse, ale samozřejmě také zde probíhají velké přednášky. Zrovna za půl hodiny se zde uskuteční první z nich. Každý student se sem dostane mnohokrát," uvedl Josef Hynek, rektor UHK.

Původní aula byla postavena v roce 1997 a patnáct let provozu na ní zanechalo šrámy. „Sedačky byly prosezené a bylo zde poměrně hodně poruch. Tím nápad rekonstrukce začal. Tři sta sedaček  ale nevyměníte za týden, tak jsme se pustili do většího projektu," vysvětlil Josef Hynek.

Základním požadavkem univerzity bylo proměnit atmosféru sálu a vtisknout mu nezaměnitelnou univerzitní vizuální identitu. „Univerzita se prezentuje jako živý organismus, který působí na studenty. Tomu jsme přizpůsobili interiér. Chceme, aby se studenti cítili příjemně a bylo poznat, že sedí v Hradci Králové a ne v Pardubicích nebo v Brně," tvrdil architekt Miroslav Gebas.

Spolu s aulou začal na univerzitě sloužit i dětský koutek, který je k dispozici dětem zaměstnanců a studentů. „Ptali se po něm zejména dálkoví studenti. Ti nyní získávají možnost příjemně zaměstnat své potomky v herním koutku po dobu, v níž 
se musejí věnovat svým studijním povinnostem," vysvětlil Ondřej Tikovský, tiskový mluvčí UHK.

V dětském koutku je k dispozici malá kuchyňka, přebalovací koutek, sedačky pro rodiče a koberec ve tvaru znaku univerzity. „Koutku dominuje pohled na Bílou věž a motivy domečku. Prvotní nápad se musí dát do reálných hranic, abychom se vešli do financí. Unikátní vzhled v jiném koutku nenajdete," pochlubila se jedna z autorek dětského koutku Miroslava Bienová.

Děti si zatím musí hlídat dospělí sami. „Uvažujeme o dozoru v pátek a v sobotu, kdy studují dálkoví studenti. Nicméně vše je v jednání," dodal Ondřej Tikovský.

Oba projekty stály celkem čtyři miliony korun.