Pár set za hezkou SPZ?

Vedoucí kosteleckého Odboru dopravy a silničního hospodářství Milan Furda byl včera obviněn z trestného činu přijímání úplatků, který je v trestní sazbě od dvou do osmi let. „Tento pracovník si při vyřizování záležitostí ohledně evidence motorových vozidel, převodu motorových vozidel ze zahraničí nebo při koupi mezi občany nechával určité provize za to, že žádost vyřídil okamžitě, lidé nemuseli stát ve frontě nebo si mohli sami vybrat SPZ,“ hovořil dále Hlaváček s tím, že výše úplatků se pohybovala v řádu set korun. Celková výše úplatků není odhadnuta.

V souvislosti s obviněním budou vyšetřovány další osoby a nejsou vyloučena další trestní obvinění. Při předběžném výslechu muž podezřelý z korupčního jednání, který byl do roku 2004 zaměstnán jako řadový policista, úplatkářství popíral. „Protože jsme poměrně často napadáni z nejrůznějších záležitostí, tak jsme se rozhodli, že dáme možnost tomu člověku se očistit a samozřejmě i očistit jméno úřadu od pomluv. Proto jsme se obrátili na Policii, aby toto podezření prošetřila,“ vyjádřila se starostka Kostelce nad Orlicí Ivana Červinková, přítomná na konferenci spolu s tajemníkem města Janem Volným.

Signály na ulici

Vedení města oznámilo podezření na korupční jednání na základě signálů pocházejících vně Městského úřadu. „Občas mě někdo zastavil na ulici a říkal mi o tom, že na odboru dopravy k uplácení dochází,“ popsala Červinková tyto signály. „Zatím se mi stalo poprvé, že by na korupční jednání upozornilo vedení města,“ upozornil na ojedinělost případu policejní ředitel Hlaváček.

Dosud není rozhodnuto, zda bude obviněný, který byl zadržen v zaměstnání, vyšetřován na svobodě. Na dalších odborech kosteleckého Městského úřadu známky korupce nebyly zaznamenány. Policejní ředitel nepotvrdil ani nevyvrátil, že by bylo k získávání důkazních materiálů použito odposlechů: „Vyšetřovatelé mají k dispozici důkazy získané operativně pátracími prostředky.“

Další foto z tiskové konference naleznete na: www.rychnovsky.denik.cz/uplatky