Místní hasiči měli v sobotu velký den. Slavili sté výročí založení svého sboru a slávou žila celá obec. Aby ne, tak bohatý program včetně ohňostroje tady nebyl dlouho k vidění.

Po průvodu obcí se veškeré dění odehrávalo na hřišti, kde se kromě dechovky a mažoretek představili hasiči z mnoha okolních sborů. Přijeli urbanickým kolegům popřát a rozdat si to s nimi v požárním útoku. Domácí skončili pátí, což bylo při účasti šestnácti družstev solidní umístění, ale radost mohla být větší. O lepší pozici je připravila smůla. Při požárním útoku je zradila hadice, která nevydržela tlak vody. V soutěži mužů se tak radovalo družstvo z Rozběřic, mezi ženami byly nejúspěšnější Dobřenice.

Na hřišti se ve statických ukázkách představily složky integrovaného záchranného systému, historická vozidla Veteran klubu Pardubice, zásahová jednotka URNA air soft team z Opatovic či stará hasičská technika. „Pro budoucnost je důležité, aby se nám dařila práce s mládeží, která nás jednou nahradí,“ přeje „svému“ sboru velitel urbanických hasičů Jan Zadrobílek.

S přáním na oslavy přijel i starosta hradeckého okresního sdružení dobrovolných hasičů Karel Salava. „Urbanicícm do dalších let přeji hodně úspěchů. Přál bych jim, aby tady hasičská organizace fungovala přinejmenším tak jako nyní,“ řekl.