Sehnal peníze pro Královské lvy, kde je členem představenstva a dostal za to provizi. Ne malou – 91 500 korun. Proč ne. Kámen úrazu je v tom, že jde o vedoucího odboru správy majetku Ondřeje Votroubka  a peníze pocházejí od firmy Sovis a Gemo. Obě od města získaly zakázky. Jedna spravuje centrum, druhá most na Pražské třídě.

Případ zvedl ze stolu na včerejším zasedání zastupitelstva jeho člen Libor Žák, který je také šéfem kontrolního výboru, jež si vzal na paškál hospodaření hokejového klubu za rok 2012. Chce po magistrátu, aby vyplácení provizí úředníkům prošetřil.

Legální snad, 
ale nemravné

„Z právního hlediska to třeba v pořádku je, ale určitě to je nemorální a dá se spekulovat o všem možném," říká Tomáš Kopecký, který kontrolu vedl.

Sám Ondřej Votroubek nezapírá. „Provizi jsem si vzal. Nevidím na tom nic špatného, sehnal jsem peníze, které šly na děti. A že jde o firmu, která pro město pracuje? Oslovil jsem hodně společností a tady jsem uspěl. Mám i stanovisko od právníka, podle kterého je to v pořádku," brání se Votroubek. Dodává, že o tom na úřadě věděli.

„Vím pouze o tom, že pan Votroubek má živnostenský list, o provizi jsme se nebavili," popírá Markéta Bartušová, tajemnice úřadu. Právě ona bude případ prošetřovat.

Provizím se nebrání ani náměstek

Provizím za sehnané sponzorské dary se nebrání ani náměstek primátora Martin Soukup, který je zároveň předsedou představenstva hokejového klubu. V kontrolovaném období si přišel na 66 750 a 14 250 korun.

„Každý, kdo klubu sežene peníze, má nárok na provizi. Je s tím práce, musíte firmy přemlouvat, jednat… A pokud firma pro město něco dělá? Vždyť prošla výběrovým řízením," hájí se náměstek.

„Při kontrole jsme zjistili, že kolem klubu je těch otazníků hodně, ať už provize, nejrůznějších bártry nebo i podezření z korupce. Bude to přezkoumávat i policie," dodává Tomáš Kopecký.

„Nedokážu to posoudit z právního hlediska, ale přijde mi to nemravné. Sám jsem sehnal hodně peněz třeba pro basket a přijde mi trapné si za to brát provizi. Spíš jsem ještě přispěl ze svého, což by činovníci klubů měli dělat," zhodnotil primátor Zdeněk Fink.